Rize: Şeyh Camii

Şeyh Camii; Rize’nin Merkez İlçesi, Piriçelebi Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Merkezi planlı olarak yapılan cami, kare planlı harim ana mekân ve kuzey cephesinde yer alan dikdörtgen planlı son cemaat yerinden oluşmaktadır. Tamamen kesme taş malzeme ile yapılan camide ana mekânın üstü çift kademeli geniş bir kubbe ile örtülmüştür. Ana kubbenin etrafında dört adet yarım kubbe yer almaktadır. Son cemaat yerinin üstü, taş sütunlar ile taşınan ve almaşık düzende inşa edilen kemerlerin üstüne oturtulmuş beş adet küçük kubbe ile örtülüdür.

Bütün kubbelerin üstü kurşun malzeme ile kaplanmıştır. Caminin iki minaresi, kuzeydoğu ve kuzeybatı cephelere bitişik olarak inşa edilmiştir. Minareler, kesme taş kaidenin üzerine oturtulan prizmatik pabuç ve üzerinde silindirik gövdeden oluşmaktadır. Her iki minare de tek şerefelidir. Minarelerin üstü konik külah ile bitmektedir. Kubbe kasnağında ve beden duvarlarında çok sayıda pencere yer almaktadır. Pencereler kemerli ve taş söveli olup almaşık düzende yapılmıştır.

Son cemaat yerinde bulunan harim ana mekânın girişi yuvarlak kemerlidir. Taş söveli girişin her iki yanında, yivli ve dışa çıkıntılı başlık kısmı bulunan sütunçeler yer almaktadır. Kemerinin iç kısmında Arapça yazı yer alan girişin üstünde mermer kitabesi bulunmaktadır. Kitabesine göre ilk cami, Hicri 1123 (Miladi 1711) yılında El Hac Muhammed Efendi tarafından yaptırılmıştır. Onarılamaz hale gelen caminin yerine 1953-1965 yılları arasında yeni cami inşa edilmiştir. 2014 yılında restore edilen cami, bugünkü halini almıştır.

Çok sayıda pencere sayesinde iç mekân oldukça aydınlıktır. Ana mekânın kuzeyinde bulunan ve sonradan yapılmış olan betonarme kadınlar mahfili iki adet kolon ile taşınmaktadır. Mihrap, minber ve vaaz kürsüsü mermerden yapılmıştır. Mihrabın içi mukarnaslıdır ve yine mermer olan sövesi kademelidir. Minberi bitkisel motiflerle süslenmiştir. İç mekânda kalem işi yazı ve süslemeler yer almaktadır. Kubbe eteklerinde yer alan pencerelerinde vitray süsleme bulunmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir