Rize: Pirinçlik Camii

Pirinçlik Camii; Rize’nin Ardeşen İlçesi, Pirinçlik Kötü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak moloz taş kullanılmıştır. Kare planlı yapı, zemin kat ve bir normal kattan oluşmaktadır. Kitabesine göre Hicri 1204 (Miladi 1789) yılında İbrahim Usta tarafından yapılmıştır. Yapının kuzey yönünden tek girişi bulunmaktadır.

Kuzeyinde son cemaat mahfilinin hemen üstü olan ve sonradan eklenen cephesi sıvalıdır. Bu kat üç adet ahşap dikmeyle taşınmaktadır. Caminin kuzey batı köşesinde bulunan ve sonradan eklenen minaresinde ahşap malzeme kullanılmıştır. Cami tek minarelidir ve minaresi şerefesizdir.

Yapının çatısı kırma çatıdır. Çatı malzemesi olarak alaturka kiremit kullanılmıştır. Harim kısmında doğu ve batıda iki, güneyde bir adet olmak üzere dikdörtgen küçük pencereler bulunmaktadır. Kadınlar mahfiline ana harimin batısında bulunan merdiven ile çıkılmaktadır. Kadınlar mahfilini dört adet ahşap dikme taşımaktadır.

Kadınlar mahfili ahşap korkulukları işlemesizdir. Sade mihrap taş malzemeden, minber ise ahşap malzemeden yapılmıştır. Minberde yoğun ahşap işçiliği görülmektedir. Minber, bitkisel motiflerle bezenmiştir. Kademeli kara tavan göbeğinin çevresinde sade baklava dilimi süslemeler bulunmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir