Rize: Pileki Mağarası

Pileki Mağarası; Rize’nin İyidere İlçesi, Çiftlik Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Pileki, Karadeniz’e özgü bir mutfak gerecidir. Pileki Mağarası, içi oyuk bir çanak şeklinde olan ve hamsili ekmek ve mısır ekmeği pişirmek için kullanılan pilekinin hammaddesinin çıkarılması ile oluşmuş yapay bir mağaradır. Mağaranın girişinde iki büyük giriş mekânı bulunmaktadır.

Birçok tünelden meydana gelen mağarada göller ve kuyular yer almaktadır. Bu mağaradan çıkartılan taşın oyulması ile elde edilen pileki, ısıyı yavaş yavaş hamura verdiği, kısa sürede soğumadığı ve tam kıvamında bir pişirme sağladığı için yöre halkı tarafından tercih edilmekteydi. Yöre halkı tarafından ekmeğe farklı bir lezzet verdiği için önemsenen pilekiyi bugün yapan usta sayısı yok denecek kadar azdır.

Unutulmaya yüz tutan bu pişirme tekniğinde, ateşe dayanıklı olan pileki, ateşin üzerinde bekletildikten sonra temiz bir bezle içerisi silinir. Önceden ahşap teknelerde hazırlanan mısır unundan yapılmış ekmek hamuru pilekinin içine yerleştirilir. Pilekinin üzeri oval bir sac ile kapatılarak yanan ateşin üzerine yerleştirilir. Üstü yanan külle örtülerek içerisindeki ekmek pişmeye bırakılır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir