Rize: Işıklı Camii

Işıklı Camii; Rize’nin Ardeşen İlçesi, Işıklı Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş ve kaba yonu taş kullanılmıştır. Dikdörtgen planlı olan yapı, zemin kat ve bir normal kattan oluşmaktadır. Caminin yapım tarihi 1887’dir. Yapının kuzeyde tek girişi bulunmaktadır. Yenilenen son cemaat yeri kapalıdır. Caminin kuzeybatı köşesinde bulunan minaresi de sonradan inşa edilmiştir.

Cami tek minarelidir ve minaresi tek şerefelidir. Yapının üst örtüsü ortada kubbe ve yanlarda kırma çatıdır. Çatı malzemesi olarak alaturka kiremit kullanılmıştır. Harime girişi sağlayan taş söveli kapısı yenidir. Harim kısmında doğuda ve batıda üçer güneyde ise iki adet olmak üzere dikdörtgen formlu ve taş söveli pencereler bulunmaktadır. Kadınlar mahfiline ana harimin doğusunda bulunan merdivenle çıkılmaktadır.

Kadınlar mahfili U planlıdır. Kadınlar mahfili korkulukları sade ahşap apliklerle süslenmiştir. Harimin ortasında bulunan kubbe iki ahşap sütunla taşınmaktadır. Kubbe kalem işi bitkisel motiflerle süslenmiştir. Mihrap kesme taş malzemeden, minber ahşap malzemeden yapılmıştır. Mihrap nişli ve sadeyken minber ahşap işçiliğine sahip ve farklı renklerde boyalıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir