Rize: Ilıca Camii

Ilıca Camii; Rize’nin Güneysu İlçesi, Çamlıca Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Ahşap malzeme ile inşa edilen yapı, kare planlıdır. Kırma çatısının örtüsü sac levhadır. Geniş çatı saçağı döşemesi ahşaptır. Önceden köy merkezinde yer alan cami, 1974 yılında, sonradan yapılan betonarme caminin olduğu yere taşınmış. Girişte yer alan bilgiye göre ilk yapım tarihi 1860’tır. Betonarme olarak inşa edilen zemin kat kısmı medrese ve şadırvan olarak kullanılmaktadır.

Harim ana mekânından oluşan yapıya, zemin kattan merdiven ile çıkılmaktadır. Giriş kapısı ahşap ve çift kanatlıdır. Kapı üzerinde stilize bitkisel motiflerden oluşan motifler yer almaktadır. Kapı sonradan boyanmıştır. Caminin kadınlar mahfili U planlı olup, ahşap kolonlar ile taşınmaktadır. Kadınlar mahfili korkulukları ve köşk kısmı ahşap işçiliklidir. Tekrar eden motifler taşıyıcı sütun başlarında da görülmektedir.

Mihrap yekpare kütükten yapılmıştır ve süslemelidir. Ahşap minberi bitkisel motiflerle süslenmiştir. Ahşap kaplı tavan döşemesinin ortasında süsleme bulunmaktadır. Bu alanda da geometrik ve bitkisel motifler kullanılmıştır. Betonarme olarak inşa edilen minaresi caminin kuzey cephesine bitişiktir. Minaresi tek şerefelidir. Caminin pencereleri giyotin pencere formundadır ve ahşap korkulukludur.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir