Rize: Hacı Balta Camii

Hacı Balta Camii; Rize’nin Hemşin İlçesi, Mutlu Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistem ile inşa edilen yapı tek katlıdır ve moloz taştan inşa edilmiştir. Çatısı kırma çatı olup, üstü alaturka kiremit ile örtülüdür. Camii dikdörtgen planlı ana mekândan oluşmaktadır. Kitabesine göre Hicri 1206 (Miladi 1792) yılında inşa edilmiştir.

Sonradan yapılan ve kuzeydoğusunda yer alan minaresi kesme taş malzeme ile inşa edilmiştir ve tek şerefelidir. Yapının pencere ve kapıları kesme taş sövelidir. Kuzey ve doğu cephelerde birer adet girişi bulunmaktadır. Doğu cephesinde yer alan girişi kemerlidir ve giriş çift kanatlı ahşap kapı tarafından sağlanmaktadır. Kuzey cephesindeki girişi ise dikdörtgen formlu ahşap kapıdır.

Yapının doğu cephesindeki girişin üstünde beş satırlık eski yazı ile yazılmış kitabesi yer alır. Güney cephesinde altta ve üste iki adet dikdörtgen ve demir korkuluklu, doğu cephesinde altta ve üstte üçer adet kemerli ve demir korkuluklu ve kuzey cephesinde üste iki adet pencere açıklığı bulunmaktadır. Batı cephesi sağırdır.

Harim ana mekânın kuzey tarafında yer alan mahfil katı iki adet ahşap sütun ile taşınmaktadır. Mahfilin ortasında yarım daire şeklinde köşk kısmı bulunmaktadır. Mahfil korkulukları sade işlemelidir. Mahfil katına ana mekândan ahşap merdiven ile çıkılmaktadır. Kademeli nişli olan mihrabın çevresi ahşap malzeme ile kaplanmıştır. Ahşap minber ve ahşap vaaz kürsüsü sade ve süslemesizdir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir