Reuters’tan Temmuz Ayı Enflasyon Tahmini: Yüzde 47.3’e Yükselecek

Reuters anketinde temmuz ayında enflasyonun aylık yüzde 9.1 artarak yüzde 47.3’e çıkması bekleniyor. Ankette yılsonu enflasyon tahmini ise yüzde 49.5 ila yüzde 69 bandında yer alacağı öngörülüyor.

Haber Merkezi / Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini 3 Ağustos’ta saat 10:00’da açıklayacak.

Enflasyon, haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 3,92, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 19,77, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38,21 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,95 olmuştu.

Merkez Bankası’nın “seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma” kararlarını değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Ülkemizin ödemeler dengesini iyileştirme, kamu açıklarını azaltma ve enflasyonu düşürme amacı doğrultusunda tedbir almaya ve uygulamaya devam ediyoruz. Merkez Bankası’nın bugün açıkladığı kararlar cari açığı azaltmaya ve enflasyonu orta vadede düşürmeye yöneliktir. Sınırlı kaynaklarımızı ihracata ve yatırımlara kanalize etmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı sonrası yapan açıklamada, “Önümüzdeki süreçte temel makroekonomik hedefimiz enflasyonu yeniden tek haneli seviyelere düşürmektir.

Bu kapsamda toplantıda fiyat istikrarıyla birlikte finansal istikrarın devamı için Merkez Bankası’nın uhdesinde olmayan alanlarda atılacak adımlar ele alınmıştır.” ifadelerine yer verilmişti.

Enflasyon raporu bilgilendirme ve yeni ekonomi yönetiminin ilk basın toplantısında konuşan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, enflasyondaki düşüşün bir kısmının yıl sonunda, bir kısmının da seneye hissedileceğini söylemişti.

İstikrar döneminin başlangıcının ise 2025 sonrasında olacağını duyuran Merkez Bankası Başkanı Erkan, enflasyonun 2024 sonunda yüzde 33’e, 2025 sonunda ise yüzde 15’e düşeceğini tahmin ettiklerini, hedeflerinin ise tek haneli enflasyon olduğunu eklemişti.

Öte yandan mayıs ayında yapılan seçimleri ardından Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), kuru daha düşük seviyede tutmak için yaptığı döviz satışlarını durdurmuş, bunun üzerine TL sert değer kaybetmişti.

Türk Lirası (TL) büyük bölümü seçimlerin ardından olmak üzere yılbaşından beri yüzde 30’dan fazla değer kaybetti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir