Reuters’dan Seçim Sonuçları Yorumu: Derin Kutuplaşmayı Yansıtıyor

14 Mayıs Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde, ikinci turan kalan cumhurbaşkanlığı seçimi uluslararası basında genişçe yer buldu.

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters, “Erdoğan 20 yıllık iktidardan sonra önde” diye servis ettiği haberinde, “Ne Erdoğan ne de Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın giderek otoriterleşen yolunun bir kararı olarak görülen bir seçimde 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci turdan kaçınmak için gereken yüzde 50 barajını aşamadı.

Seçim sonucunun Erdoğan’ın iktidar ittifakına parlamentoda çoğunluk vererek ona ikinci turda potansiyel bir avantaj sağladığı belirtilen haberde, “Sonuçlar, siyasi bir yol ayrımındaki ülkede derin kutuplaşmayı yansıtıyor” denildi.

Erdoğan için “Putin’in anahtar müttefiki” denilen haberde, “Cumhurbaşkanının seçimi, ülkenin 100 yıllık tarihindeki en önemli siyasi kararlardan biri ve Türkiye sınırlarının çok ötesinde yankılanacak” ifadeleri kullanıldı.

“Sıkı denetim mi, demokratik yol mu?”

The Associated Press (AP) seçimlere yönelik analizinde şunları kaydetti: “Sonuçlar, Avrupa ile Asya arasında yer alan ancak Suriye ve İran ile sınır komşusu olan bir NATO müttefikinin Erdoğan’ın sıkı denetiminde mi kalacağını yoksa Kılıçdaroğlu’nun vaat ettiği daha demokratik yola devam edip etmeyeceğini belirleyecek.”

“Erdoğan’a seçmen desteği düştü”

The Telegraph gazetesi ise “Erdoğan ikinci tura kalsa da rakibinin önünde görünüyor” başlıklı haberinde şöyle yazdı: “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seçmen desteği, yeniden seçimi kesin olarak kazanmak için gereken çoğunluğun altına düştü.”

“Tarihte ilk kez ikinci tur”
Fransa merkezli Le Monde gazetesi, Türkiye’nin 100 yıllık tarihinde ilk kez ikinci tur seçimlere gideceğini belirtti. Gazete, ikinci tur seçimlerinde ekonomik kriz ve depremler dolayısıyla oluşan rahatsızlığın etkisini süreceğini yazdı.

“Dikkatler Sinan Oğan seçmeninde”

Politico adlı sitede yayınlanan makalede Kılıçdaroğlu’nun beklentilerin altında kaldığı belirtilerek, “İkinci tur ihtimali, dikkatleri Sinan Oğan’a oy veren yüzde 5’in 28 Mayıs’ta oylarını nereye alacağına odaklayacak. Oğan’ın Kürt partilerine karşı katı bir tutum sergilemesi, HDP’nin desteğine güvenen Kılıçdaroğlu ile uzlaşmayı zorlaştırıyor” denildi.

“Cumhurbaşkanlığı seçimi polisiyeye döndü”

Der Spiegel dergisindeki “İktidar için sinir harbi” başlıklı analizde Erdoğan’ın beklenenden çok oy aldığı yazıldı. Cumhurbaşkanlığı seçiminin “polisiyeye” döndüğü yazılan analizde, Anadolu Ajansı’nın iktidarın propagandasını yaptığı belirtildi. İkinci tur için de Oğan’ın belirleyici olabileceği kaydedildi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir