Reuters: Erdoğan, İktidarı Elinde Tutmak İçin Her Yolu Deneyebilir

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere ilişkin yayınladığı analizde Erdoğan’ı işaret ederek, “Cumhurbaşkanlığı seçimi onu muhalefetteki rakibi Kılıçdaroğlu ile sıkı bir yarışa sokarken, Türkiye’yi güçlü bir kolla yöneten alıngan siyasetçinin yenilgiyi nezaketle kabul etmesine ve sessizce görevi bırakmasına inanmak zor” ifadelerine yer verdi.

Samia Nakhoul imzasıyla yayınlan analizde şu ifadeler dikkat çekti: “Erdoğan’ın son otuz yıldaki yükselişini takip edenler, Erdoğan’ın iktidarı elinde tutmak için her yolu deneyeceğini ve zayıf bir zafer elde etmek ya da az farkla yenilgiye uğramak için devlet kaynaklarını kendi yararına kullanabileceğini savunuyor.

Erdoğan’ın gücüne karşı herhangi bir başkaldırıya karşı hoşgörüsü aşındı ve otokratik yönetime doğru kayma daha belirgin hale geldi. Devletin kritik organlarının içini boşalttı.”

Uluslararası basın, 14 Mayıs’ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine saatler kala, seçimlere ve olası sonuçlarına ilişkin değerlendirmelere yer vermeye devam ediyor.

“Erdoğan için sonun başlangıcı olabilecek bir seçim”

Danimarka merkezli Politiken, “Türkiye’nin diktatörü Pazar günü devrilir mi?” başlıklı haberinde şu ifadelere yer verdi:

“Erdoğan yirmi yıldır iktidarda ve bu zamanı milliyetçilik ve din ile dolu bir ülke yaratmak için harcadı. Ancak Türkler, Erdoğan için sonun başlangıcı olabilecek bir seçimde oy kullanacak. Çünkü bu kez bir meydan okuyan var. Pek çok açıdan Kılıçdaroğlu kazanmaya aday ve bu gerçekleşirse 85 milyon Türk’ü yeni bir gerçeklik bekliyor.”

“Erdoğan döneminin sonu”

Arab News adlı haber sitesinde Andrew Hammond imzasıyla yayınlanan makalede şöyle kaydedildi: “Önemli sayıda yorumcu Erdoğan döneminin sonunu tahmin ediyor. Seçim sonuçları bıçak sırtındayken, Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı yarışını kıl payı farkla Kılıçdaroğlu’na kaptırması da son derece makul.”

“Seçimi kaybederse sebebi ekonomi”

Almanya merkezli Handelsblatt gazetesi, ekonomik krize dikkat çektiği seçim haberinde, “Seçimlere çeşitli krizler eşlik ediyor. Ulusal para birimi olan lira, son iki yılda avro karşısında yüzde 52’den fazla değer kaybetti ve ülkedeki enflasyon yüzde 44 civarında” denildi. Haberde Erdoğan’ın seçimleri kaybetmesi halinde bunun temel nedeninin ekonomi olacağı yazıldı.

“Erdoğan otoriterliğinin sonu mu?”

Birleşik Krallık merkezli The Guardian gazetesi, “Türkiye oy kullanmaya hazırlanırken Erdoğan gerçek bir kaybetme olasılığıyla karşı karşıya” başlıklı bir makalede yayınladı. Jon Henley imzalı makalede “Kılıçdaroğlu liderliğindeki birleşik bir muhalefet grubu nihayet Türk cumhurbaşkanının onlarca yıllık iktidarını sona erdirebilir” denildi.

Gazetede “Guardian’ın Türkiye’deki seçimlere bakışı: Erdoğan otoriterliğinin sonu mu?” başka bir analizde ise “Erdoğan’ın 20 yıllık iktidardan sonra aldığı yenilgi, Türkiye’nin demokrasiye ve daha fazla özgürlüğe doğru ilerlemesine izin verebilir. Onun için bir başka zafer, doğrudan otokrasiye kayarak, cumhurbaşkanı ve AKP’nin saldırılarından zaten ağır şekilde zarar görmüş olan temel kurumların ve sivil toplumun yok olmasına yol açabilir” ifadeleri yer aldı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir