Prof. Dr. Adıyaman: Sağlık Bakanı Ve Bilim Kurulu Üyeleri İstifa Etmeli

Aşısızlardan seyahat, okullar ve kapalı mekanlarda istenen PCR testi şartının kaldırılmasına tepki gösteren Prof. Dr. Sinan Adıyaman, halk sağlığını tehdit eden bu kararları alan Sağlık Bakanı ve Bilim Kurulu üyelerinin istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığının onayı ve İçişleri Bakanlığının kararıyla Türkiye’de aşısızlardan seyahat, okullar ve kapalı mekanlarda istenen PCR testi şartının kaldırılmasına tepkiler sürüyor.

Evrensel’den Vural Nasuhbeyoğlu’nun haberine göre; Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Sinan Adıyaman, alınan son kararları yönetenlerin salgınla mücadelede havlu atması olarak değerlendirdi. Adıyaman, test yapmadan virüsün tespit edilemeyeceğine işaret ederek “Aramazsanız virüsü bulamazsanız. Türkiye virüsü aramamaya devam ediyor” dedi.

Avustralya’nın aşı olmayan olan ünlü tenisçi Novak Djokovic’in vizesini iptal ettiğini hatırlatan Prof. Dr. Adıyaman, “Türkiye’de ise bunun tam tersi yapılıyor. Aşı olmayanlara serbestlik sağlanıyor” dedi.

“Saldım çayıra mevlam kayıra durumu”

Alınan son kararlarla virüsün artık Türkiye’de serbestçe dolaşımda olacağını belirten Adıyaman “Baştan beri salgınla mücadelenin epidemiyoloji bilimine uygun yapılması gerektiğini söylüyoruz. Ama Türkiye’de epidemiyoloji bilimi de ağlıyor. Aksine saldım çayıra mevlam kayıra durumu var” dedi.

Şu anda Avrupa’da Türkiye ile aynı nüfusa sahip ülkelerde günlük 250-300 bin vakanın tespit edildiğini dile getiren Adıyaman “Bizde ise 60-70 bin civarında. Vakaların bu kadar yayıldığı bir dönemde PCR testi konusunda zorlanıyor olabiliriz. O zaman da dünyanın yaptığı gibi hızlı antijen kitleri devreye girmeli. Ama Türkiye üretmekle övündüğü hızlı kitleri halk sağlığı için ülkede kullanmak yerine başka ülkelere satmakla övünüyor. Türkiye’de hiçbir alanda bu hızlı kitler kullanılmadı” dedi.

“Sağlık Bakanı ve Bilim Kurulu üyeleri istifa etmeli”

Aşı olmayanlara test zorunluluğunun kaldırılmasıyla bu kişilerde virüs var mı yok tespit edilemeyeceğini belirten Adıyaman, “Artık bu kişilerde koronavirüs var mı yok mu bilemeyeceğiz. Bu kişiler kapalı alanlara girdiklerinde de virüsü yayacaklar. Aşı da yüzde 100 korumadığı için aşı olanlar da bunun ceremesini çekecekler” dedi.

Test zorunluluğu olmadığında HES kodunun hiçbir anlam ifade etmeyeceğini dile getiren Adıyaman, artık vatandaşların kendi önlemlerini alması gerektiğini belirterek, “Kapalı mekanlardan uzak durulmalı, mutlaka koruyucu maske kullanılmalı” dedi.

Adıyaman, halk sağlığını tehdit eden bu kararları alan Sağlık Bakanı ve Bilim Kurulu üyelerinin istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir