PİAR Araştırma: AK Parti Yüzde 4,3 Oy Kaybetti

“Bu pazar seçim olsa kime oy verirsiniz” sorusunun yöneltildiği araştırmaya göre AK Parti yüzde 4,3 oy kaybetti. AK Parti’nin kaybettiği oylar MHP ve Yeniden Refah gibi Cumhur İttifakı içerisinde yer alan partilere geçti.

HEDEP ve TİP’in oluşturduğu ittifak kilit rolünü korurken, muhalif sağdan oyunu yükselten tek parti ise Zafer Partisi oldu.

CHP’de yaşanan yönetim değişikliğinin ardından PİAR Araştırma Şirketi seçmenlerin tavrına yönelik araştırma yaptı. 14-17 Kasım tarihleri arasında yapılan araştırmaya göre CHP için kötümser tablo tersine dönmeye başladı.

26 ilde 2584 kişi ile yapılan araştırmayı PİAR yöneticilerinden Kadir Atalay değerlendirdi. Anket sonuçlarına göre;

“Kurultay öncesi oluşan kötümser hava dağılmış. CHP son seçimlere göre 1,4 puan artmış olsa da Ekim ayı çalışmamıza göre 7 puan yükselmiştir. İyi parti seçimden buyana seçmenlerinin yarısını, CHP kongresinden sonra ise yaklaşık 3 puan oy kaybetmiştir.

Cumhur ittifakı partilerinden Ak Parti hızla oy kaybetmesine rağmen bu oylar ekseriyetle MHP ve Yeniden Refah gibi partilere akmaktadır.

Deva, Gelecek, Saadet, HüdaPar, Demokrat Parti Ve DSP gibi kendi listeleri ile seçime katılmamış olan partilerin meclisteki varlıklarının, oy oranlarını artırmaya ve yeni bir seçmen tabanı oluşturmaya yetmemiş olduğunu görüyoruz.

HEDEP ve TİP’in toplam oylarına bakıldığında bu ittifakın gücünü ve kilit rolünü sürdürdüğünü görüyoruz. Muhalif sağdan oyunu yükselten tek parti ise İyi partideki dağılmışlık görüntüsünün etkisiyle Zafer Partisi olmuştur.”

KASIM 2023 için yapılan “Bu pazar seçim olsa kime oy verirsiniz” sorusunun yöneltildiği araştırmaya göre AK PARTİ yüzde 4,3 oy kaybetti.

Yöneylem Araştırma Şirketi tarafından 6-8 Kasım tarihleri arasında 27 ilde 2400 kişiyle yapılan araştırmada ise seçmenlere “Son Kurultay’da CHP’de bir genel başkan değişimi yaşandı. Kurultay’ın ardından CHP’ye yönelik tutumunuz hangi yönde değişti?” şeklinde bir sorusu yöneltilmişti.

Seçmenlerin %35,9’u tutumlarının olumlu yönde, %10,3’ü olumsuz yönde değiştiğini ifade etmişti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir