Orhan Koloğlu Kimdir? Hayatı, Eserleri

1929 yılında Konya’nın Kadınhanı İlçesi’nde dünyaya gelen Orhan Koloğlu 17 Nisan 2020 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti. Orhan Koloğlu’nun tam adı Orhan Eşref Koloğlu’dur.

Konya’da ilkokulu bitirdi. Galatasaray Lisesinden 1947’de mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Yüksek Gazetecilik Enstitüsünde öğrenim gördü ve 1964’te bitirdi. 1969’da Strasbourg Üniversitesinde “Fransız Basınında Türk 1470-1815” konulu teziyle doktorasını verdi. 1947’de gazetecilik mesleğine başladı. Birçok farklı gazetede muhabir, yazar ve yazı işleri müdürü olarak görev aldı.

1964 yılından itibaren Roma, Karaçi, Paris, Londra ve Beyrut kentlerinde basın temsilciliği yaptı. Almanya’da Milliyet’in basımını gerçekleştirdi. CHP Dışişler Danışmanı olarak çalıştı. 1974 ile 1978-1979 yılları arasında Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünde yetkili isim oldu. Bülent Ecevit’in döneminde genel müdürlük yaptı. 1978’den itibaren bazı üniversitelerin tarih ve iletişim fakültelerinde dersler verdi. Ayrıca Libya Al Fateh Üniversitesine doçent oldu.

Tarih ve sosyal bilimler alanı başta olmak üzere 90 kitap yayınladı. Koloğlu daha çok Osmanlı Ortadoğu’su üzerine çalıştı. Türk matbuat tarihi de araştırma konuları arasındaydı. Tarih ve Toplum ile Tanzimat’tan Cumhuriyete Türkiye Ansiklopedisi gibi yayınlarda makaleler neşretti. Tarih Vakfı’nın kurucu mütevellileri arasındaydı.

Koloğlu 1998’de daha verimli çalışabilmek için Darıca Huzurevi’nde yaşamaya başladı ve burada araştırmalarına devam ederek kitap yayınlamaya devam etti.

1987’de Gazeteciler Cemiyeti’nin açtığı “Basın Üzerine Araştırma” adlı programda “Basımevi ve Basının Gecikme Sebepleri ve Sonuçları” adlı çalışması ile 40. yıl ödüllerinde kazanan oldu. 1992’de İttihatçılar ve Masonlar adlı eseri ile Afet İnan Tarih Araştırmaları Ödülü, 1995’te Türk Çağdaşlaşması eseri ile sosyal bilimler dalında Sedat Simavi Ödülü ve 2000’de Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü aldı. Aynı zamanda Yunus Nadi Ödülü kazandı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir