Kerim Korcan Kimdir? Hayatı, Eserleri

31 Ocak 1918 yılında Sakarya’nın Hendek ilçesine bağlı Aktefek köyünde dünyaya gelen Kerim Korcan, 9 Kasım 1990 yılında hayatını kaybetti. Kerim Korcan, İstanbul Karacaahmet Mezarlığına defnedildi. Kerim Korcan’ın asıl adı Abdülkerim Korcan’dır.

Çocukluk yılları Adapazarı’nda geçti. Bu yıllarda köyünün düşman işgaline uğraması nedeniyle ailesi Eskişehir’e göç etti. Savaş zamanı düzenli bir eğitim göremediğinden ilk eğitimine Demiryolları Çırak Okulu’nda başladı. Yoksulluk nedeniyle eğitimine dört yıl devam edebildi; daha sonra kahveci, dondurmacı, köfteci ve berber çırağı olarak küçük yaşta çalışma hayatına atıldı.

Aynı sebeple okula gidemeyen yazar, kendi imkânlarıyla düşünce dünyasını geliştirerek şekillendirdi. Gençlik yıllarında devrimci fikirlerle tanıştı, İstanbul’da Türkiye Komünist Partisi’nin üyesi oldu. Aynı zamanda TKP’nin Tophane Mıntıka Komitesi’ne bağlı bir hücrenin elemanı olarak görev yaptı. Diğer taraftan yazar, Küçükpazar’da Kitapsevenler adı altında bir dernek kurdu.

Yazar daima işçi sınıfının haklarını gözetti ve savundu. Ancak onun bu düşünceleri ve inandığı değerler, daha sonra yıllarca mahkûm edilmesine neden oldu. 1938’de siyasi polis tarafından gözaltına alınarak Donanma Kor Askerî Mahkemesinde isyan suçlusu olarak yargılandı ve on iki yıl hapse mahkûm edildi.

Kızı Sema Korcan’ın röportajında yer alan bilgilere göre Sinop Cezaevi’nde on yıl kaldıktan sonra serbest bırakıldı, ardından da askere alındı. 1950’de İstanbul’a gelerek burada marangozluk işi yapmaya başladı. 1953’te Zübeyde Hanım’la evlendi; bu evlilikten 1954’te Sabah, 1955’te Yıldız, 1956’da Sema adlı çocukları dünyaya geldi. Yazar, 1957 yılında Vatan Partisi yöneticiliğinden tekrar kovuşturmaya uğrayarak tutuklandı. İki yıl Sultanahmet Cezaevi’nde kaldıktan sonra 1959’da beraat etti.

İkinci tahliyesinden sonra, Kartal’da bir fabrika önünde ailesini geçindirebilmek için fabrika işçilerine peynir, ekmek, zeytin sattı ve tenzilatlı kitap satışı işini yaptı.

Kerim Korcan’ın eserleri: Linç (1967 Roman), Tatar Ramazan (1969 Hikaye), İdamlıklar (1970 Roman), Canlı Bayraklar (1971 Hikaye), Ter Adamları (1975 Roman), Dimirtof Geçiyor (1978 Roman), Patrona (1983 Roman), Ateşten Köprü (1988 Hatıra), Ey Gaziler (1989 Şiir), Harbiye Kazanı (1989 Hatıra), Ölüm Pusuda (1990 Hikaye), Acılar Çemberi (1990 Roman), Capon (1990 Hikaye).

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir