Ordu: Mesudiye Meslek Yüksekokulu

Mesudiye Meslek Yüksekokulu; Ordu’nun Mesudiye İlçesi, Merkez Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş malzeme kullanılmıştır. Yapı, yazılı kaynaklara göre, 1908-1910 yılları arasında inşa edilmiştir. 2000 yılına kadar Kaymakamlık binası olarak hizmet veren bina, 2002 yılında Ondokuzmayıs Üniversitesi Mesudiye Meslek Yüksekokulu’na, 2006 yılında ise Ordu Üniversitesi’ne tahsis edilmiştir.

Doğu batı yönünde dikdörtgen planlı olan yapı, bir zemin kat ve bir normal kattan oluşmaktadır. Yapının batı ve güney cephelerinde iki adet giriş kapısı bulunmaktadır. Yapının bugünkü girişi batı cephesinden sağlanmaktadır. Giriş kapısı çift kanatlı ve ahşaptır. Dikdörtgen formlu olan kapı açıklığının taş bloktan kademeli çerçevesi bulunmaktadır.

Bu çerçevenin bir kısmında geometrik taş işlemeleri mevcuttur. Girişin hemen üzerinde cumba bulunmaktadır. Cumbayı iki adet taş sütun taşımaktadır. Sütun başlıları, sade Korinth başlığı formunda işlenmiştir. Cumbanın alt kısmında yuvarlak kemerli basık alınlık bulunmaktadır. Yapının güney cephesindeki girişi günümüzde kullanılmamaktadır.

Girişin hemen üzerinde batı cephesinde olduğu gibi cumbası bulunmaktadır. Yapının içten üst örtüsü düz tavandır. Yapının dıştan üst örtüsü yanlarda kırma çatıdır. Çatı kaplama malzemesi Alaturka kiremittir. Çatı altının tamamını profilli çatı alınlığı dönmektedir. Yapının tüm pencereleri taş söveli ve yuvarlak kemerlidir.

Yapının cephelerinde zemin kat kesme taştan olup normal kat cepheleri pencere söveleri ve köşeler hariç sıva üzeri beyaz boyalıdır. İç mekânda duvarlar beyaz boyalıdır. Doğu cephesinde merdiveni bulunmaktadır. Normal kata çıkan merdiven üç kolludur. İç mekânda her iki katta plan şeması ortada geniş bir koridor ve kuzey-güney yönünde sıralı odalar şeklindedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir