Ordu: Damyeri Camii

Damyeri Camii; Ordu’nun Akkuş İlçesi, Damyeri Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle ile inşa edilen camide malzeme olarak ahşap kullanılmıştır. Yapı son cemaat yeri, harim ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Yapının inşasında kurtboğazı tekniği uygulanmıştır. Zemin kat cepheleri göz dolma tekniği ile güçlendirilmiştir. Kırma çatısı günümüzde sac malzeme ile kaplıdır.

Geniş saçak altı ise ahşap malzeme ile kaplanmıştır. Kuzey cephede yer alan tek kanatlı ahşap kapı ile zemin kata giriş sağlanmaktadır. Giriş kapısının hemen yanında var olan tek kanatlı ahşap kapı kadınlar girişi için yapılmıştır. Ön giriş mekânından batı köşede tek kollu bir merdiven ile kadınlar mahfiline çıkılmaktadır.

Ön giriş mekânı camiyi üç yönde sarmaktadır. Bu alandan tek kanatlı ahşap kapı ile harim kısmına girilmektedir. U planlı kadınlar mahfili harim kısmına düşen ahşap dikmeler ile taşınmaktadır. Mahfil çevresi baklava dilimi motifi ile işlenmiş korkulukla çevrilidir. Minber, mihrap ve vaaz kürsüsü ahşap malzemelidir ve oldukça sadedir.

İç kısımda düz çatı ahşap malzeme ile kaplanmıştır. Güney cephede yer alan iki adet pencere ve kadınlar mahfili kısmında doğu ve batı cephelerde yer alan birer adet ahşap pencere ile harim kısmı aydınlatılmaktadır. Pencereler ahşap söveler ile çevrilidir. Zemin katta doğu ve batı cephede yer alan birer adet pencere ön giriş mekânına açıldığından ışık alamamaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir