Ordu: Çaldere Eski Camii

Çaldere Eski Camii; Ordu’nun Akkuş İlçesi, Çaldere Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemi ile inşa edilen yapı, taş bir kaide üzerine ahşap malzeme kullanılarak inşa edilmiştir. Minaresi bulunmamaktadır. Cami, yazılı kaynaklardan edinilen bilgiye göre 1924 yılında yapılmıştır. Çatısı dört yönde kırma çatı olup örtüsü kiremittir.

Kuzey cephesinde yer alan üzeri sac malzeme ile kaplanmış ahşap bir kapıdan giriş sağlanmaktadır. Girilen bu alandan ahşap çift kanatlı bir kapı ile harim kısmına giriş sağlanmaktadır. Yine bu alanda yer alan L tipi bir merdiven ile kadınlar mahfiline çıkılmaktadır.

İç mekânda U formlu kadınlar mahfili ahşap dikmelerle taşınmaktadır. Kadınlar mahfili korkulukları sade ahşap işlemelidir. Kadınlar mahfili köşk kısmı, mihrabın karşısında yer almaktadır. Caminin iç kısmı da dışı gibi tamamen ahşap malzemelidir. Ahşap mihrap nişi, minberi ve vaaz kürsüsü süslemesizdir.

Mihrap nişi, minber ve vaaz mahfili sonradan mavi boyayla renklendirilmiştir. Mihrap üzerinde bir adet, doğu ve batı cephelerde ise ikişer adet çift sıra pencere yer almaktadır. Üç bölmeli olan pencerelerin orta bölmesi açılır durumda olup ahşap malzemelidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir