Ordu: Altınordu Kaymakamlığı

Altınordu Kaymakamlığı; Ordu’nun Altınordu İlçesi, Saray Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş kullanılmıştır. Yapı, doğu batı doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Yapı bir bodrum kat, bir zemin kat ve bir normal kattan oluşmaktadır. Yapının zemin kat girişi kuzey cephesinde yer almaktadır. Giriş kapı açıklığı basık kemerlidir.

Giriş kapısı çift kanatlı ve demirdir. Giriş kapısı üzerinde farklı motiflerde işlemeler bulunmaktadır. Zemin kat giriş kotuna merdivenle ulaşılmaktadır. Yapının bodrum kat girişi batı cephesinde yer almaktadır. Yapının tüm pencereleri taş söveli ve demir parmaklıklıdır.

Zemin kat pencereleri yuvarlak kemerli, normal kat pencereleri ise basık kemerlidir. Yapının pencereleri tek kanatlı ve ahşaptır. Yapının dıştan üst örtüsü kırma çatıdır. Yapının güney cephesinde, tüm katlar boyunca çıkması bulunmaktadır. Yazılı kaynaklara göre yapı, 1890 yılında, dönemin Kaymakamı Mehmet Ali Bey tarafından yaptırılmıştır.

Yapıldığı dönem askeri bina olarak kullanılan yapı 1921 yılından sonra valilik binası ve 1942 yılından sonra İl Nüfus Müdürlüğü ve Tapu Müdürlüğü olarak hizmet vermiştir. Yapı 2014 yılından itibaren Kaymakamlık Hükümet Binası olarak kullanılmaktadır. 19 Eylül 1924 tarihinde valilik binası olan yapı, Mustafa Kemal Atatürk tarafından ziyaret edilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir