Numan Kurtulmuş TBMM Başkanı Seçildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına AK Parti’nin aday gösterdiği Numan Kurtulmuş seçildi. TBMM Genel Kurulunda yapılan birinci ve ikinci tur oylamalarda adayların hiçbiri gerekli oya ulaşamazken, Kurtulmuş, yapılan üçüncü tur oylamada salt çoğunluk için gerekli 301 oyun üstünde oy alarak göreve seçildi.

Haber Merkezi / Seçimde AK Parti’nin yanı sıra, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Yeşil Sol Parti ve Gelecek Partisi kendi adaylarıyla yarıştı. Kurtulmuş’u destekleme kararı alan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ise aday çıkarmamıştı.

TBMM Başkanlığı seçiminin birinci turunda adaylar seçilebilmek için gerekli olan 400 oya ulaşamadı. TBMM Genel Kurulunda yapılan birinci tur oylamada 586 milletvekili oy kullandı. İkinci turda da adaylardan hiçbiri TBMM Başkanı seçilebilmek için üye tamsayısının üçte ikisinin oylarını alamadı ve üçüncü tura geçildi.

Üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy arandı. Bu turda 321 oy alan Numan Kurtulmuş, TBMM Başkanı seçildi. Başkan seçilmesinin ardından konuşma yapan Kurtulmuş, geçici Meclis Başkanı görevini yürüten MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye teşekkür etti.

Kurtulmuş, “Değerli arkadaşlarım, bir seçim dönemi geride kaldı. Bu seçim kampanyasında her birimiz yüzlerce, binlerce konuşma yaptık. Bazen maksadını aşan sözler söylenmiş olabilir, bazen birbirimize karşı tahammülsüzlükler ortaya çıkmış olabilir ama burada farklı siyasi partiler, 16 siyasi partinin yer aldığı bir meclisin olması demokrasimiz bakımından bir zenginliktir.

Seçim meydanlarında söylediğimiz sözleri tabi ki takip edeceğiz ama TBMM’nin bir kavga, tartışma ve hatta yüksek sesle birbirini rencide ederek, ötekileştirerek sözlerin tartışıldığı bir mekan olmaktan kurtarmak da bizim vazifemizdir” dedi.

Numan Kurtulmuş kimdir?

Numan Kurtulmuş 1959 yılında Ordu’nun Ünye ilçesinde dünyaya geldi.

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdi. Aynı üniversitede yüksek lisans yaptı. ABD’de Temple Üniversitesi School of Business & Management’ta lisansüstü çalışmalarına devam etti.

ABD’de Cornell Üniversitesi New York State School of Industrial & Labor Relations’ta misafir öğretim üyesi olarak bulundu ve doktorasını tamamladı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde doçent oldu. 2004 yılında profesör unvanını aldı.

25 ve 26. Dönemde Ordu Milletvekili seçildi. 62, 63 ve 64. Hükûmetlerde Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı. 65. Hükûmette Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı. Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev aldı.İngilizce bilen Kurtulmuş, evli ve 3 çocuk babası.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir