Nubar Terziyan Kimdir? Hayatı, Filmleri

16 Mart 1909 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Nubar Terziyan, 14 Ocak 1994 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti. Asıl adı Nubar Alyanakziya olan Nubar Terziyan’ın naaşı Balıklı Ermeni Mezarlığı’na defnedildi.

İlkokulu Dadyan Ermeni Okulu’nda tamamladı. Henüz on yaşındayken annesini kaybedince, babasıyla birlikte Bakırköy’e taşındı. Burada Bakırköy Bezezyan Lisesi’nde eğitimine devam etti fakat babasının yanında çalışmak için okuldan ayrılmak zorunda kaldı. Eğitimi sırasında çeşitli piyeslerde yer aldı.

Nubar Terziyan, çok istediği halde Dârülbedâyi topluluğuna farklı nedenlerle giremese de, 1926 yılında arkadaşlarıyla kurduğu Gençler Temaşa Heyetinde yarı amatör olarak oyunculuk kariyerine başladı. Temaşa Heyetinde sahnede ustalıkla oynayan Terziyan, bunun yanında dekor ve kostüm ekibinde yer aldı ve gişede bilet satışı yaptı. Tiyatronun yanı sıra babasının manifaturacı dükkanında çalışarak babasına yardımcı oldu.

İlk gençlik yıllarında “Hamlet”, “Otello”, “Samson Dalila”, “Çarşılı Artin Ağa”, “Suzan İmber” ve “Namus İçin” adlı oyunlarda rol aldı. 1949 yılında Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Efsuncu Baba romanından uyarlanan aynı adlı filmde “Agop” karakterini canlandırarak sinema kariyerine ilk adımını attı.

“Sütçü dede”, “tonton baba”, “iyi yürekli aile reisi” ve “vicdanlı doktor” karakterleri için aranan bir yüz haline gelen sanatçı, geniş kitlelerce tanındı. Sinema oyunculuğuna başladıktan sonra “Terziyan” soyadını kullanmaya başladı. Bu değişikliğin nedenleri arasında İhsan Alyanak ile karıştırılmak istemediği ileri sürülse de, oğlu Berç Alyanakziya’ya göre ana gerekçesi dönemin yönetmenlerinden Arşavir Alyanak ile karıştırılmamayı arzu etmesi idi. Ermeni kökenini hiçbir zaman saklama gereği duymadı ve doğum adını kullanan nadir Yeşilçam oyuncularından birisi oldu.

Terziyan, başrollerini Zeki Müren ve Belgin Doruk’un paylaştığı 1959 yapımı Kırık Plak adlı filmde yönetmen yardımcısı olarak yer aldı. Agatha Christie’nin 1934’te yazdığı Doğu Ekspresinde Cinayet romanından 1974 yılında aynı adla sinemaya uyarlanan Şark Ekspresinde Cinayet adlı İngiliz yapımı filmde figüran oyuncu olarak yer aldı.

Son olarak Yavuz Turgul’un yönetmenliğini üstlendiği ve Şener Şen’in başrolde yer aldığı 1990 yapımı Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni isimli filmde oynadı. 50 yıllık sanat hayatı boyunca aralarında Bodrum Hâkimi, Melek mi, Şeytan mı?, Sezercik Yavrum Benim ve Adını Anmayacağım’ın da olduğu 465 filmde yer aldı.

14 Ocak 1993’te Terziyan’a, Ankara Uluslararası Film Festivali’nde “Sinema Emek Ödülü” verildi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir