Niğde: Tyana Ören Yeri

Tyana Ören Yeri; Niğde’nin Bor İlçesi, Kemerhisar Kasabası sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür. 

Kasabanın muhtelif yerlerinde çeşitli durumlarda bulunan önemli heykeltıraşlık eserler ile mimari parçalar Niğde Müzesinde sergilenmektedir. Kasabanın içinden başlayan su kemerleri Bahçeli Kasabası sınırları içerisindeki Roma Havuzuna kadar devam eder.

Halen bir bölümü ayakta bulunan su kemerleriyle roma havuzundan antik şehre su taşınmaktadır. Su kemerleri M.S. II. yy. (Hadrian ve Trojan) dönemine aittir. Ören yeri I.II ve III.dereceli arkeolojik sit alanı olarak koruma altına alınmıştır. Hititler döneminde Tuwanuwa, Roma’da ise Tyana olarak tanınan ören yeri M.Ö.30-M.S. 395 yıllarını kapsayan Roma Döneminde, yoğun yapılaşma ile tarihinin en önemli evresini yaşamıştır.

Antik Kent saraylar, tapınaklar, su kemerleri ve yerleşim birimleriyle büyük bir kent konumundadır. Roma Döneminde iki kez Güney Kapadokya Krallığının başkentliğini yapmıştır. Antik Tyana kentinde 2000 yılından beri İtalya, Padova Üniversitesinden Prof.Dr. Guido ROSADA başkanlığındaki bir ekip tarafından bilimsel kazılar sürdürülmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir