New York Times: Erdoğan, Enflasyona Ve Depremlere Rağmen Kazandı

28 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’yla yarışan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ipi göğüsleyen taraf oldu.

Erdoğan’ın üçüncü kez Cumhurbaşkanı seçilmesi uluslararası basında geniş yer buldu. The New York Times gazetesinde “Enflasyona, depremlere ve zorlu yarışa rağmen Erdoğan yeniden seçildi” başlıklı haberde “Erdoğan, yaklaşmakta olan bir ekonomik krizle karşı karşıya olduğu ülkesinde veya Batılı müttefiklerini kızdırdığı dış politikada gidişatını değiştireceğine dair çok az işaret verdi” denildi.

Değişim gelecek, zamanı var”

İsrail merkezli Haaretz gazetesinde Louis Fisherman imzalı makalede, “Ekonomideki felaket, beyin göçü ve sivil toplum üzerindeki baskı devam edecek. Bu seçim, genç neslin fikirlerini açıkça dile getirebildikleri ve isteklerini özgürce ifade edebildikleri yeni bir Türkiye hayal edebileceği ender bir alandı. Bu nesil gitmiyor ve değişim gelecek. Sadece daha zamanı var” diye yazdı.

“Batı korku ve umut arasında kaldı”

İngiliz Guardian gazetesi, “Batı, Erdoğan Türkiye’deki 20 yıllık iktidarını uzatırken korku ile umut arasında kaldı” başlıklı bir yazıya yer verdi.

Gazetenin diplomasi editörü Patrick Wintour, Batı ülkelerinin başkentlerinin, Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası boyunca sessiz kaldığını, dile getirmeden Erdoğan’ın 20 yıllık iktidarının sürpriz bir şekilde sona ermesini umduğunu, ancak kendisine bir dönem daha görev verildiğini ve Batı’nın korku ile umut arasında kaldığını dile getirdi.

İngiliz Sky News kanalı, dünya liderlerinin Erdoğan’a tebriklerine yer verdiği, sonucu açıkladığı haberinde, Türkiye tarihinde ilk kez cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turda sonuçlandığını yazdı.

“Erdoğan, Batı medyasını suçladı”

Almanya merkezli ARD, sonuçlara ilişkin haberinde “Erdoğan, zaferinden sonra yabancı medyayı kendisine karşı propaganda yapmakla suçladı. Erdoğan, Alman, Fransız ve İngiliz gazetelerinin kendisini ‘devirmeye’ çalıştığını ancak başarısız olduğunu söyledi” diye yazdı.

Almanya’nın kamu yayıncı kuruluşu ZDF’nin haberinde, “İkinci tur seçimleri kazanan görevdeki Erdoğan, beş yıl daha Türkiye’nin kaderini belirleyecek. Rakibi Kılıçdaroğlu, şimdiye kadarki ‘en adaletsiz seçimden’ söz etti” denildi.

Yakın tarihin en sert kampanyası”

Katar merkezli Al Jazeera ise “İki aylık seçim dönemi, yakın tarihin en sert kampanyalarından birine sahne oldu. Erdoğan defalarca – Kürt yanlısı ana partinin sunduğu destek nedeniyle – rakibinin ‘teröristler’ tarafından desteklendiğini ifade ederken, Kılıçdaroğlu Erdoğan’a ‘korkak’ diyerek kampanyayı bitirdi.

Muhalefetin özellikle Suriyelileri ve diğer mülteci toplulukları ülkeyi terk etmeye zorlama sözü vermesiyle, kampanya giderek milliyetçi bir tona büründü” diye yazdı.

“Ekonomiyi zor bir süreç bekliyor”

İsveç merkezli SVT’nin haberinde ekonomiyi zor bir sürecin beklediği vurgulanarak, “Erdoğan’ın güçlü liderliği, ülkenin muhafazakar ve dini değerlerini koruma iddiası, ekonomik krize üstün geldi” denildi.

“Erdoğan yine kazandı”

İtalyan kamu yayıncısı Rai da seçim sonuçlarına ve dünya liderlerinin tebriklerine yer verdi. Erdoğan’ın 2028’e kadar yönetici olacağına dikkat çekildi. Kılıçdaroğlu’nun, “adaletsiz seçim” vurgusu ve konuşmasından notlar ayrıca haberleştirildi.

La Republica ise seçim sonuçlarını açıkladığı habere, “Erdoğan yine kazandı: ‘Türkiye’nin yüzyılı’; Ve LGBT haklarına saldırıyor” başlığı attı.

“Erdoğan galip geldi”

Almanya’nın kamu yayıncısı Deutsche Welle, seçim sonucunu “Türkiye seçimleri: Tarihi ikinci turdan sonra Erdoğan galip geldi” başlığıyla verdi.

Haberde Erdoğan’ın Beştepe’deki konuşmasında alıntılar yer aldı. Erdoğan’ın cumhuriyetin kurulmasından bu yana Türkiye’nin en uzun süre görev yapan lideri olduğu vurgulandı.

Diğer Alman kamu yayıncılarından ARD, halkın Erdoğan’ı seçtiğini yazdı, Avrupa ve dünya liderlerinin tebriklerine yer verdi. Haberde Kılıçdaroğlu’nun seçimlerin yıllar içinde yapılan en adaletsiz seçim olduğu şeklindeki açıklaması yer aldı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir