Necdet Mahfi Ayral Kimdir? Hayatı, Filmleri, Tiyatro Oyunları

1908 yılında İstanbul Beykoz’da dünyaya gelen Necdet Mahfi Ayral, 6 Haziran 2004 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti. Necdet Mahfi Ayral’ın kabri Zincirlikuyu Mezarlığı’ndadır.

Galatasaray Lisesi’nde okuyan Necdet Mahfi Ayral, babasının ölümüyle okuldan ayrılmak durumunda kaldı. Askerlikten sonra 24 Eylül 1932’de Şehir Tiyatroları’nda ‘Yedi Köyün Zeynebi’ adlı oyundaki figürasyona çıkarak sahneye ilk adımını atan Necdet Mahfi Ayral, Necdet Mahfi tiyatrodan sonra Muhsin Ertuğrul aracılığıyla sinemaya da girdi.

‘Bataklı Damın Kızı Aysel’den başlayarak 15 yıl Ertuğrul’un yardımcılığını da üstlenen Ayral, küçüklü büyüklü pek çok role imzasını attı. Tiyatroda da sağlam adımlarla ilerleyen Necdet Mahfi Ayral, özellikle komedilerde canlandırdığı tiplerde yakaladığı başarıyla öne çıktı. Şehir Tiyatroları’nda, ‘Lüküs Hayat’, ‘Kral Lear’, ‘Fizikçiler’, ‘Bir Komiser Geldi’, ‘Cyrano de Bergerac’ ve ‘Tartuffe’ gibi çeşitli oyunlarda unutulmaz kompozisyonlar yaratan Ayral sinemada da ‘Şehvet Kurbanı’, ‘Eşkıya’, ‘Hamam’ ve ‘Mektup’un aralarında bulunduğu yaklaşık 150’nin üzerinde filmde rol aldı.

Necdet Mahfi Ayral, 1950-75 arasında İtalyanların ünlü komedyeni Toto’yu konuşarak, dublaj sanatında da ustalığını gösterdi. Yıllarca emek verdiği Şehir Tiyatroları’ndan 68 yaşında yaş haddinden istemeye istemeye emekli olduktan sonra da tiyatrodan kopmayan Ayral, bir süre Nejat Uygur ve Ahmet Uğurlu ile çalıştı.

Bir süre sessizlik dönemine giren Necdet Mahfi Ayral, Kenan Işık’ın Şehir Tiyatroları’nda sahnelediği ‘Huzur’ oyunuyla kurumunda yıllar sonra yeniden seyirci karşısına çıktı. Necdet Mahfi Ayral, ‘Huzur’dan sonra da Müjdat Gezen’in sahnelediği ‘Hababam Sınıfı’nda rol aldı. Necdet Mahfi Ayral, aralarında İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülü de olmak üzere sayısız ödülle onurlandırıldı.

Necdet Mahfi Ayral’ın rol aldığı tiyatro oyunlarından bazıları: Beyaz Gömlekliler, Aynaroz Kadısı, Faust, Bir Kadının Hayatı, Macbeth, Fatmacık, Ayak Takımı Arasında, Yaban Ördeği, Kral Lear, Aman Hanım Sus, Büyük Hala, Ölüm Karşısında, Sürtük, Yumurcak, Süt Kardeşler, Kuru Gürültü, La Fontaine Baba, Turandot, İntikam Maçı,

Erkek ve Hayaletleri, Dalga, Fidanaki, Mavi Boncuk, At Martini, Toka, Satılık Kiralık, Yanlışlıklar Komedyası, Kan Kardeşler.

Necdet Mahfi Ayral’ın rol aldığı sinem filmlerinden bazıları: Soygun, Paydos, Bozkurt Obası, Kadının Fendi, Sihirli Boru, Yaprak Dökümü, 99 Mustafa, Yeşil Kurbağalar, Sahte Prens, Naylon Leyla, Bahçevan, L’immortelle, America America, Hep O Şarkı, Koca Yusuf, Çalıkuşu, Yaprak Dökümü, Yeşil Kurbağalar, Fakir Aşıkların Romanı, Acele Koca Aranıyor,

Beş Milyoncuk Borç Verir Misin, Aman Karım Duymasın, Sarhoş, Gülünüz Güldürünüz, Sizin Dersane, Balaban Ağa.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir