Nebahat Çehre Kimdir? Hayatı, Filmografisi

15 Mart 1944 yılında Samsun’da dünyaya gelen Nebahat Çehre’nin tam adı Hilal Nebahat Çehre’dir. Anne tarafından Laz, baba tarafından ise Gürcü kökenli olan Nebahat Çehre, küçük yaşta babasını kaybetti, beş yaşındayken ailesi İstanbul’a göç etti.

Eğitimine İstanbul’da Mimar Sinan İlkokulu’nda başlayan Nebahat Çehre, Fatih’te devam ettiği ortaöğrenimini yarıda bıraktı. Beş yıl Akşam Kız Sanat Okulu’nda öğrenim gören Nebahat Çehre, bu okuldan mezun olduktan sonra bir trikotaj fabrikasında sekreterlik yaptı.

1959 yılında Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği Türkiye Güzellik Yarışması’nda birinci seçilerek 1960 Türkiye Güzeli olan Nebahat Çehre, Londra’da gerçekleşen Dünya Güzellik Yarışması’nda Türkiye’yi temsil etti. Nebahat Çehre, bir süre fotomodellik ve mankenlik yaptı.

İlk defa 1961 yılında oyuncu olarak İstanbul Şehir Tiyatroları’nın Çocuk Bölümünde sahneye çıkan Nebahat Çehre, aynı yıl, Ümit Utku’nun yönettiği Yaban Gülüm filmi ile sinema oyunculuğuna başladı. Nebahat Çehre, Türkiye’de 1965 yılında Güzellik Kraliçesi seçilmeyince, Miami’de düzenlenen Kainat Güzellik Yarışması’nda Türkiye’yi temsil etmek üzere ABD’ye gönderildi.

Nebahat Çehre, ilk defa Kamalı Zeybek’te başrolleri paylaştığı Yılmaz Güney’le 1964-1968 yılları arasında 13 filmde karşılıklı rol aldı. Çift, 30 Ocak 1967 tarihinde evlendi. Pire Nuri, Seyyit Han, Toprağın Gelini Nebahat Çehre ile Yılmaz Güney’in birlikte rol aldıkları son filmlerdi. Çift 1968’de boşandı.

Çehre, 1970’li yıllarda Türk sinemasında başlayan Yeşilçam seks furyası sırasında sinemadan uzaklaştı, iki yıl eğitim aldıktan sonra şarkıcılık yaptı. Sahne yaşamında Zeki Müren’den destek gören Nebahat Çehre, altı yıl nişanlı kaldıktan sonra 1976’da milli basketbolcu Yavuz Demir ile evlendi. Bu evlilik, 1979 yılında boşanma ile sonlandı.

Evli olduğu dönemde sahneden uzaklaşan Nebahat Çehre,, dekorasyonla, modayla ilgili işler yaptı. Çehre, boşandıktan sonra tekrar sahne hayatına döndü ve 1991’e kadar şarkıcılığa devam etti. Nebahat Çehre, bestesi Sezen Aksu’ya ait olan Büklüm Büklüm adlı şarkısı popüler oldu.

2004’te Haziran Gecesi adlı televizyon dizisinde rol alarak yeniden oyunculuğa başlayan Nebahat Çehre, Halit Ziya Uşaklıgilin aynı isimli romanından uyarlanan “Aşk-ı Memnu” adlı dizide canlandırdığı Firdevs Yöreoğlu karakteri ile ünlendi.

Nebahat Çehre, Altın Portakal Film Festivali Yaşam Boyu Onur Ödülü, Uluslararası Eskişehir Film Festivali Onur Ödülü ve Altın Koza Film Festivali Yaşam Boyu Onur Ödülü, Sinema Yazarları Derneği (SiYAD) Ödülleri 2014 yılı Onur Ödülü, İstanbul Film Festivali Onur Ödülü ile ödüllendirildi.

Nebahat Çehre’nin rol aldığı bazı yapımlar: Çöpçatanlar Kampı, Dev Adam, Kral Arkadaşım, Affetmeyen Kadın, Kamalı Zeybek, Lekeli Aşk, Dağ Başını Duman Almış, Dağların Oğlu, Silaha Yeminliydim, Kırık Hayatlar, Aslanların Dönüşü, Yalnız Adam, İntikam Fırtınası, Büyük İntikam, Dövüşmek Şart Oldu, Eşrefpaşalı, Kibar Haydut, At Avrat Silah, Yedi Dağın Aslanı,

Felaket Kuşu, Balatlı Arif, Eşkiya Celladı, Çirkin Kral Affetmez, Pire Nuri, Hacı Murat Geliyor, Korkusuz Yabancı, Parmaksız Salih, Malkoçoğlu Kara Korsan, Nisan Yağmuru, Namus Fedaisi, Fatoş Talihsiz Yavru, Adsız Cengaver, Aşk-ı Memnu, Muhteşem Yüzyıl, A.Ş.K., Kara Para Aşk, Kanlı Ocak, Yuvamdaki Düşman, Menajerimi Ara.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir