Mustafa Ziyalan Kimdir? Hayatı, Eserleri

1959 yılında Zonguldak’ta dünyaya gelen Mustafa Ziyalan, çocukluğu İstanbul’un Fatih, Aksaray gibi semtlerinde geçti. İstanbul Oruçgazi İlkokulunu ardından Alman Lisesini bitirdi. Üniversite eğitimini ise İstanbul Çapa Tıp Fakültesinde aldı. Bir süre Viyana ve Mainz’de yaşayan Ziyalan dönünce çeşitli yerlerde mesleğini yerine getirdi.

Haber Merkezi / Önce Niğde’nin bir köyünde sağlık ocağı hekimliği yaptı. Daha sonraki yıllarda Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde psikiyatri asistanlığı görevini devraldı. Los Angeles’da psikanalitik psikoterapi, New York Üniversitesinde psikiyatri alanında uzmanlık eğitimi aldı. Çalışma konularında mahkûmlar, kumarbazlar, işkence gören kişiler ve tiner kullanan çocukları araştırdı ve şizofreni üzerinde çalışmalar yaptı. Şimdilerde New York’un Red Hook semtinde kronik psikiyatri rahatsızlıkları olanlar ve gelişim özürlülerle çalıştığı bir kliniği var. Meslek hayatına hâlâ orada devam ediyor.

Mustafa Ziyalan psikoloji alanında çalışan önemli bir hekim olmasının yanında edebiyat alanında da yazar kimliği ile varlığını sürdürmektedir. Ziyalan’ın deneme, şiir, öykü ve çevirileri 1985 yılından itibaren ülkemizde Varlık, Adam Sanat, Evrensel Kültür, Cumhuriyet, Şizofrengi gibi dergi ve gazetelerde yayımlanmıştır. Yurt dışında ise In Vivo, Talisman, Şiirlik gibi dergilerde yer almıştır. Şiir ve öykünün yanında şiir kuramı (poetik) üzerine de çalışmalar yaparak yazılar yazmıştır.

New York’un Arabı (1998) adlı romanının arka kapak yazısında yazar için “New York’un Arabı adlı eserinde bir yandan yurt dışının getirdiği kimliği göz önüne sererken bir yandan da yurtta kalmış izleriyle ilgisini yitirmiyor bu kimliğin. Şair, gerçekliği araştırıken vardığı sonuçları aktarmak için şiir aracı kılmıyor. Bu şiir araştırmanın ta kendisi çünkü.” değerlendirmesi yapılmıştır. Bu eserinden sonra gezi yazısı, hikâye ve deneme türünde de eserlere imza atan yazar, çalışma hayatına devam etmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir