Muş: Yıldızlı Han

Yıldızlı Han; Muş’un Merkez İlçesi, Kale Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Yıldız Han’ı Miralay Seyfi Bey tarafından Hicri 1307 (Miladi 1889) tarihinde yaptırılmıştır. Kare planlı olan Han iki katlı yapılmış olup alt katı kesme taş, üst kat ise tuğla ile yapılmıştır. Han’a üç adet giriş kapısıyla giriş yapılmış olup, ortadaki giriş kapısı daha büyük tutulmuştur. Kapıların üçünde de sivri kemerle yapılmıştır.

Ortadaki iki adet sütün üstüne denk gelecek şekilde birer adet hilal ve yıldız motifi yapılmıştır. Sivri kemerlerin iç ve alınlık kısımları tırtırlı bir şekilde hareketlendirilmiştir. Ortada ki sivri kemerin alınlık kısmına küçük bir mazgal pencere açılmış ve bu pencerenin etrafına rumi desenlerle çevrelenmiştir. Bu pencerenin sağ ve soluna birer adet palmet motifi yerleştirilmiştir.

Diğer iki sivri kemer içinde ise bir el kalem tutmuş şekilde mevcut olan yazıları yazar gibidir. Han’ın sütunlarına baktığımız zaman en çok süsleme buralarda kullanılmıştır. Sütunların üst kısımlarında üç adet silme yapılarak aşağıya doğru süsleme zenginliğini artırmıştır. Süslemelerde genellikle rumi , palmet ve bitkisel motifler kullanılmıştır.

Han’ın iç kısmı tamamen yıkılmış ayrıca üst kısmı yanmıştır. Hanın birinci katında söylenilene göre kuyumcular, manifaturacılar, bakırcılar ve gümüşçüler bulunurken, üst kat ise otel olarak kullanılmıştır. Rus işgali sırasında, 1916 yılında tahrip edilmiş olmasına rağmen günümüze kader ön cephe kısmı sağlam kalabilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir