Muş: Haçlı (Bulanık) Gölü

Haçlı (Bulanık) Gölü; Muş’un Bulanık İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Bulanık İlçesinin güneybatısında bulunan gölde ince sazlık alanlar uzanır. Su seviyesi aynıdır ancak düştüğünde adacıklar oluşur. Gölün yakınlarında bulunan Bulanık Ovasında bulunan irili ufaklı göller kuşların gün içerisinde iki alan arasında yer değiştirmelerine olanak sağlar.

Gölün ana su girişi Şeyhtokum Deresi, çıktısı murat Nehrine dökülen Körsu Çayı’dır. Haçlı Gölü Bulanık Ovasının devamında bulunan ve su kuşları açısından kritik öneme sahip bir tatlı su gölüdür.

Alan tatlı su gölü olmasına rağmen etrafında sazlık alan gelişmemiştir. Göl etrafı tarımsal araziler, çayırlar ve mera olarak hayvan otlatmada kullanılmaktadır. Bu alan mahalli öneme haiz sulak alandır. 2768 hektarlık alanı kapsamaktadır.

Haçlı Gölü kıyısında belirgin bir bataklık, sazlık alan görülmemektedir. Gölün kıyı kısmı taşlık ve çok iri olmayan kayalıklardan oluşmaktadır. Kıyı kuşları kıyıdaki bu yapı üzerinde dinlenmektedirler.

Alanda bulunan kuşlar üreme alanları olarak daha çok bulanık ovasını kullanmaktadırlar. Göl etrafının vejetasyon bakımından çıplak olması, hayvanlar için barınma ve korunma imkânlarını kısıtlamaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir