Müjdat Gezen Kimdir? Hayatı, Filmleri, Tiyatro Oyunları

29 Ekim 1943 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Müjdat Gezen, 1953 yılında sahneye ilk kez bir ilkokul piyesinde çıktı, aynı yıl Doğan Kardeş çocuk dergisinde şiirleri yayımlandı.

İstanbul Radyosu Çocuk Kulübü’ne yazılan Müjdat Gezen, 1956-1957 yıllarında çeşitli amatör tiyatro topluluklarında rol aldı. 1960 yılında İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda profesyonel olan Müjdat Gezen, bir yıl sonra İstanbul Belediyesi Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nü kazandı.

1962 yılında ilk filmini çeviren Müjdat Gezen, 1963 yılında ise ilk özel tiyatro çalışmalarını yaptı. Münir Özkul ve Muammer Karaca Tiyatroları’na giren Müjdat Gezen, 1963-1964 yıllarında sanat dergilerinde şiirleri çıktı.

1966 yılında Ulvi Uraz Tiyatrosu’na giren Müjdat Gezen, 1967 yılında arkadaşlarıyla birlikte Halk Oyuncuları’nı kurdu. 1968 yılında ilk kez kendi özel tiyatrosunu açtı ve aynı sezon İstanbul Tiyatrosu’nda çalışan Müjdat Gezen, 1970 yılında ise sahne, film, TV çalışmalarında bulundu.

1975 yılında ilk kitabı yayınlanan Müjdat Gezen, 1982 yılında ise bir yayınevi kurdu. Yine aynı yıl İstanbul B. Konservatuarı ve sonra İ.Ü. Devlet Konservatuarı’nda Türk Tiyatrosu öğretmenliği yapan Müjdat Gezen, aynı yıl, yazar arkadaşı Kandemir Konduk’la birlikte “Güldürü Üretim Merkezi”ni kurdu ve büyük gazetelerde mizah sayfası yönetti.

1991 yılında MSM’yi, bir yıl sonra “MSM Ormanı”nı kuran Müjdat Gezen, 1995 yılında “Hamlet Efendi” adlı oyunu ödül aldı ve Devlet Tiyatroları’nda oynandı.

1996-1998 yılları arasında Cumhuriyet Gazetesi’nde yazan Müjdat Gezen, 1997 Devlet Tiyatroları’nda oyun yönetti. Aynı yıl “Babam” adlı oyunu ödül alan Müjdat Gezen, 1998 yılında ilk kez adını taşıyan tiyatrosunu kurdu. Müjdat Gezen, 2001 yılında ise MSM Huzurevi’ni kurdu.

Yüz civarında filmde ve oyunda, binden fazla radyo ve TV skecinde rol alan Müjdat Gezen, bunların bir bölümünü yazdı ve yönetti. Müjdat Gezen, yirmi beşten fazla oyun, sekiz sinema filmi ve beş TV dizisi yönetmenliği yaptı.

2006 yılında Halit Kıvanç’ın yazdığı “Ağlama Palyaço Makyajın Bozulur” adlı yaşam öyküsü yayınlayan Müjdat Gezen, 2006-2007 tiyatro sezonunda kendi adını taşıyan tiyatrosunu kurdu. Savaş Dinçel Sahnesi’ni açan Müjdat Gezen, 2007 yılında Birleşmiş Milletler UNICEF “İyi Niyet Elçisi” seçildi.

Müjdat Gezen’in sekizi okullarda yardımcı ders kitabı olarak okutulan kırk dört basılı kitabı var.

Müjdat Gezen’in rol aldığı tiyatro oyunları: Aptal, Palyaço, Vatan veya Memleket, Artiz Mektebi, Hamlet Efendi, Sersem Kocanın Kurnaz Karısı, Hababam Sınıfı, Yedi Kocalı Hürmüz, Hamlet, Sınıf Bunadı, Mustafam Kemalim, 1881,

Müjdat Gezen’in rol aldığı dizi ve filmlerin bazıları: 7 Kocalı Hürmüz, Denizciler Geliyor, Zilli Nazife, Yakılacak Kitap, Kader, Eşkiya Halil, Aman Ne Gırgır, Palavracılar, Uyanık Kardeşler, Adamını Bul, Hababam Taburu, Televizyon Çocuğu, Pembe Panter, Aptal Şampiyon, Güldürme Beni, Belalı Kaynana, Kaynanam Tatilde, Kocamın Karısı, Kahraman Hamamcı, Bütün Kuşlar Vefasız, Felekten Bir Gün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir