Muğla: Kalynda Antik Kenti

Kalynda Antik Kenti; Muğla’nın Ortaca İlçesi, Şerefler Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Kalinda Luwi veya Karya dilerinden gelen bir sözcük olup Hellen dilinde değiştirilmiştir. Kalynda Karia ile Lykia arasında bir kenttir.

Strabon yeri şöyle belirlemektedir: “…Lykia’nın kıyı boyunca düz bir çizgi üzerinde gemi ile gidilirse zengin limanları olan Glaukos denilen bir körfeze,sonra bir burun ve tapınak olan Artemision’a daha sonra da Leto’nun kutsal bölgesine gelinir. Bunun yukarısında denizden altmış stadia (1100m.) içerdeKalynda denilen kent bulunur…”

Herodotos kentin tarihi ile ilgili bazı bilgiler vermiştir. Ona göre Kalynda’lıların hazırladığı bir gemi Damasithymos komutasında.Pers donanmasıyla birlikte Salamis deniz savaşına (M.Ö.480) katılmışsa da batmıştır. Kent Helenistik çağda Kaunos’un egemenliğini kabul etmek zorunda kalmıştır. Daha sonra Knidos ile birlikte ayaklanmıştır. Kaunos ordusu kenti kuşatınca da Rodoslulardan yardım istemek zorunda kalmışlardır.

Kalynda’yı ilk kez Sir Charles Fellows (1838-1840) yıllarında bu bölgedeki araştırmaları sırasında görmüştür. Kalynda’da yüzey araştırması v e arkeolojik kazı yapılmamıştır. Kentin bastırdığı sikkelerin üzerinde Zeus’un başı ve açık kanatları ile kartal figürü işlenmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir