Muazzez Tahsin Berkand Kimdir? Hayatı, Eserleri

1899 yılında Selanik’te dünyaya gelen Muazzez Tahsin Berkand, Balkan Savaşları’ndan sonra çocukluğunu geçirdiği Selanik’ten ailesiyle göç etti ve İstanbul’a geldi. Özel öğretmenlerden dil dersleri alan Muazzez Tahsin, İstanbul’da Fevziye Lisesi’ni bitirdi.

Bir süre rahibelerin okulu Saeurs d’Assomption’a devam etti ve nihayetinde Darülmuallimat’ın açtığı sınavı kazandı. Buradan mezun olduktan sonra Üsküdar Refet Kadın ve Kasımpaşa Numune Mektebi’nde bir süre öğretmenlik yaptı, Türkçe ve Fransızca dersleri verdi.

Bu sırada Cemal Paşa, Suriye’de Türk okulları açtı ve Halide Edip Adıvar’ı buradaki eğitim çalışmalarını düzenlemesi için görevlendirdi. Halide Edip giderken yanında Muazzez Tahsin’i ve ablasını da götürdü. Muazzez Tahsin Şam’da ve Beyrut’ta Türkçe ve Fransızca dersleri verdi. Yurda döndüğünde öğretmenliğe bir süre daha devam etti ve Şişli Terakki Lisesi’nde görev yaptı.

Burada da Türkçe, Fransızca ve ahlak dersleri verdi. 1925’te çevirmenlik yapmaya başladı ve dört yıl çalışacağı Millî Auto şirketine girdi. Daha sonra yine çevirmenlik yapmak üzere Osmanlı Bankası’nda çalışmaya başladı. Yirmi beş yıl boyunca bankada bulundu ve çevirmenliğin yanında daktilo-sekreterlik de yaptı. 4 Ekim 1984’te İstanbul’da vefat etti.

Muazzez Tahsin Berkand’ın eserleri: Aşk Fırtınası, Aşk Tılsımı, Aşk ve İntikam, Akla Oynanmaz, Ateşli Kalp, Bahar Çiçeği, Bir Gün Sabah Olacak mı?, Bir Rüya Gibi, Bulutlar Dağılınca, Bülbül Yuvası, Büyük Yalan, Çamlar Altında, Çiçeksiz Bahçe, Dağların Esrarı, Garip Bir İzdivaç, Gençlik Rüzgarı, Gönül Yolu, İki Kalp Arasında,

Işık Yağmuru, Kalbin Sesi, Kırılan Ümitler, Kıvılcım ve Ateş, Kızım ve Aşkım, Küçük Hanımefendi, Lale, Mağrur Kadın, Mualla, Nişan Yüzüğü, O ve Kızı, Saadet Güneşi, Sabah Yıldızı, Sarmaşık Gülleri, Sen ve Ben, Sevgim ve Gururum, Sevmek Korkusu, Sonsuz Gece, Uğur Böceği, Uzayan Yollar, Yabancı Adam, Yılların Ardından.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir