Metin Akpınar Kimdir? Hayatı, Filmleri, Tiyatro Oyunları

Metin Akpınar, 2 Kasım 1942 yılında İstanbul’un Aksaray semtinde dünyaya geldi. Pertevniyal Lisesini bitiren Metin Akpınar, önce İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandı hukukçu olmak istemediğine karar vererek ardından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne girdi.

Her iki fakülteyi de yarıda terk eden Metin Akpınar, 1957 yılında tiyatroya başladı. Amatör olarak 1962’de Milli Türk Talebe Birliği’nde tiyatroya devam eden Metin Akpınar, Ulvi Uraz tiyatrosunda 1964 yılında ilk profesyonel oyunu olan “Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım” ile sahneye adım attı ve “Pembe Kadın” adlı oyunda oynadı. Aynı oyunda Zeki Alasya’nın da rolünün bulunması “Zeki-Metin” tiplemesinin ortaya çıkmasına yol açtı.

Metin Akpınar, 1967 yılında ilk kabare tiyatrosu olan Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nun kurucuları arasında yer aldı. Devekuşu Kabare, 1978 yılından tiyatronun kapandığı 1992 yılına kadar Zeki Alasya ile Metin Akpınar tarafından yönetildi. Bu döneminde, Zeki Alasya ve kabare ekibi ile birlikte birçok oyun sergiledi.

Metin Akpınar, 1972’de ilk sinema filmi olan ve Ertem Eğilmez’in yönetmenliğini yaptığı “Tatlı Dillim” filminde oynadı. Zeki-Metin ikilisi olarak birçok filmde oynadı. Zeki Alasya, Münir Özkul, Kemal Sunal, Halit Akçatepe gibi usta isimlerle aynı sahneleri paylaştı, pek çok filmde oynadı.

Metin Akpınar, Zeki Alasya ile birlikte oynadıkları filmlerdeki şaşkın kahraman tiplemesini artık canlandırmayacağını söyleyerek bundan sonraki kariyerine kendi başına devam etme kararı aldı.

Metin Akpınar’ın rol aldığı film ve diziler: 2018 – Kafalar Karışık, Ve Perde!, Aşk Laftan Anlamaz, Aşkın Halleri, Papatyam, Anında Görüntü Show, Kısık Ateşte 15 Dakika, Eve Giden Yol 1914, Amerikalılar Karadeniz’de 2, Çat Kapı, Döngel Karhanesi, Eğreti Gelin, Rus Gelin, Baykuşların Saltanatı, Abuzer Kadayıf, Propaganda, Güle Güle, Yerim Seni , Hastane, Zeki Metince, Biz Bize Benzeriz, Güler Misin Ağlar Mısın, Namus Düşmanı, Yanlış Numara, Patron Duymasın,

Dönme Dolap, Davetsiz Misafir, Görgüsüzler, Baş Belası, Şaka Yapma, Vay Başımıza Gelenler, Köşe Kapmaca, Petrol Kralları, Cafer’in Çilesi, Sivri Akıllılar, Aslan Bacanak, Nereye Bakıyor Bu Adamlar, Her Gönülde Bir Aslan Yatar, Nereden Çıktı Bu Velet, Güler Misin Ağlar Mısın, Beş Milyoncuk Borç Verir Misin?, Salak Milyoner, Mirasyediler, Mavi Boncuk, Köyden İndim Şehire, Hasret, Yalancı Yârim, Oh Olsun, Canım Kardeşim, Tatlı Dillim, Feryat.

Metin Akpınar’ın rol aldığı bazı tiyatro oyunları: Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım, Vatan Kurtaran Şaban, Astronot Niyazi, Ha Bu Diyar, Haneler, Keşanlı Ali Destanı, Aşk Olsun, Deliler, Geceler, Yasaklar, Beyoğlu Beyoğlu, Reklamlar, Dün Bugün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir