Merkez Bankası’nın Swap Hariç Net Rezervleri Eksi 23,6 Milyar Dolar

Merkez Bankası’nın (TCMB), 10 mayıs ile biten haftada, swap hariç net rezervleri eksi 23,6 milyar dolara geriledi. Bankanın toplam rezervleri ise 134,4 milyar dolara yükseldi.

Haber Merkezi / Aynı hafta Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları toplam büyüklük 36,4 milyar lira geriledi. Toplam Kur Korumalı Mevduat büyüklüğü 2,2 trilyon lira olarak gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 10 mayıs ile biten haftaya ilişkin para ve banka istatistiklerini yayınladı.

Buna göre; Merkez Bankasının (TCMB) toplam rezervleri, 7 milyar 547 milyon dolar artarak 134 milyar 402 milyon dolara çıkarken, geçen hafta yaklaşık son 3 yılın en güçlü rezerv artışı kaydedildi.

Aynı haftada bankanın net rezervler 30,87 milyar dolara yükselirken, swap hariç net rezervleri ise eksi 23,6 milyar dolar olarak kaydedildi.

Merkez Bankası’nın (TCMB) brüt döviz rezervleri 74 milyar 203 milyon dolara yükselirken, altın rezervleri de 60 milyar 199 milyon dolara çıktı.

Öte yandan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları 110 mayıs ile biten haftada 36,4 milyar TL düşüş kaydetti. Kur korumalı mevduat toplamı 2,2 trilyon TL’nin altına gelmiş oldu.

Son sekiz ayda Türk lirası mevduat payının yaklaşık yüzde 32’den yüzde 44’e yükselirken, KKM’nin payı da yüzde 26’dan yüzde 14’e geriledi.

Şimşek’ten açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ekonomi programının çalıştığını ve finansal göstergelerin iyileştiğini bildirdi.

Risk primini gösteren CDS’nin geçen yıl mayıs ayına göre 435 baz puan azalarak 2020 yılı şubat ayından sonraki en düşük seviyesi olan 268 baz puana gerilediğine dikkati çeken Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“2023 yılı ağustos ayından itibaren kesintisiz olarak gerileyen Kur Korumalı Mevduat stoku yüzde 36 azalırken, nominal düşüş 1,2 trilyon liraya ulaştı. Bu dönemde, TL mevduatların toplam içindeki payı 14 puan arttı.

Merkez Bankası brüt rezervi 134,4 milyar dolara ulaşırken, swap hariç net uluslararası rezervlerde son bir buçuk aydaki iyileşme 42 milyar dolar oldu. Programımızın olumlu sonuçları ve artan güven ile güçlenen finansal istikrar dezenflasyona önemli katkı sağlayacak.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir