Memduh Ün Kimdir? Hayatı, Filmografisi

1920 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Memduh Ün, 16 Ekim 2015 yılında Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde hayatını kaybetti. Memduh Ün’ün cenazesi Torba Mezarlığı’na defnedildi.

Tıp Fakültesi 3. sınıftan ayrılan Memduh Ün, 1942 yılında futbola başladı ve bir süre Beşiktaş takımında oynadı. Eskişehir Şeker Fabrikasında, Devlet Demir Yollan İşletmesinde çalışan Memduh Ün, Elektrik İdaresinde sayaç kontrol memuru olarak görev yaptı.

1947 yılında Seyfi Havaeri’nin yönettiği “Damga” adlı filmde Turhan Ün adıyla oyunculuğa başlayan Memduh Ün, 1951 yılında Dr. Arşavir Alyanak’la birlikte Yakut Film Şirketini kurup yapımcı oldu. Memduh Ün, “Düşman Aşıklar” adlı yarım kalan (diğer yansını Mehmet Muhtar yönetti) denemeden sonra 1955 yılında “Yetim Yavrular”ı çekerek yönetmenliğe başladı.

1958 yılında “Üç Arkadaş”la büyük bir tırmanışa geçip dikkatleri üzerine çeken Memduh Ün, 1960 yılında oğlunun adını verdiği Uğur Film şirketini kurdu. 1958 yılına kadar Muharrem Gürsesvari köy melodramları yöneterek sıradanlığı aşamadıysa da, daha sonraki yıllarda ‘60 döneminin en önemli yönetmenleri arasına giren Memduh Ün, küçük insan dramlarıyla; dostluk, sevgi ve dayanışma üzerine kurduğu duyarlı öykülerle Türk sinemasına yeni bir soluk getirdi, görüntü diline şiirsel bir tat kazandırdı.

1993 yılında çektiği “Zıkkımın Kökü” bu tür bir nostaljinin yıllar sonraki yansımalarından birini oluşturan Memduh Ün, ayrıca “Gönül Dostları” adlı bir TV dizisi yönetti. 121 filmin yapımcılığını, 75 filmin yönetmenliğini yapan Memduh Ün, 41 filmde oynadı ve 33 filmin senaryosunu yazdı.

Memduh Ün’ün filmlerinden bazıları: Yetim Yavrular, Öp Babanın Elini, Ana Hasreti, Piç – Kahpe Dünya, Zeynebin İntikamı, Yetim Ömer, Zeynebin Aşkı – Güllü Fatma, Ay şenin Çilesi, Çoban Kızı, Üç Arkadaş, Murada Ereceğiz, Ateşten Damla, Ayşecik, Bir Serseri, Kırık Çanaklar, Mahallenin Sevgilisi, Ölüm Peşimizde, Avare Mustafa, Boş Yuva, Güneş Doğmasın,

Akasyalar Açarken, Belalı Torun, Kısmetin En Güzeli, Bire On Vardı, Çapkın Kız, Yavaş Gel Güzelim, Ağaçlar Ayakta Ölür, Dağ Başını Duman Almış, Halk Çocuğu, Kanun Karşısında, Kırk Küçük Anne, Öp Annenin Elini, Namusum İçin, Yıldız Tepe, Altın Çocuk, Aslan Pençesi, Fakir Çocuklar, Vahşi Sevda, Aslan Yürekli Kabadayı, Son Gece,

Yaprak Dökümü, Zilli Nazife, İlk ve Son, Vuruldum Bir Kıza, Büyük Yemin, İnsanlar Yaşadıkça, Kara Peçe, Üç Arkadaş (2), Murat ile Nazlı, Para, Sezercik Aslan Parçası, Gönülden Yaralılar, Toprak Ana, Ağrı Dağı Efsanesi, Cellat, Kadınım, Birtanem, Cevriyem, Devlet Kuşu, Kanlı Nigar, Gülsüm Ana, Kaçak, Postacı, Garip, Bütün Kapılar Kapalıydı, Gün Ortasında Karanlık, Zıkkımın Kökü.

Memduh Ün’ün aldığı ödüller: Türk Film Festivalinde “Kırık Çanaklar” iyi film, en iyi yönetmen, Antalya Film Şenliğinde “Namusum İçin” en iyi yönetmen, Ankara Film Şenliği’nde “Bütün Kapılar Kapalıydı” en iyi 3. film, en iyi kurgu. İstanbul Uluslararası Film Festivali’nde jüri özel ödülü. Antalya Film Şenliği’nde jüri özel yönetmen ödülü, Adana Film Festivalinde “Zıkkımın Kökü” en iyi film, en iyi yönetmen.

Kültür Bakanlığı seçiminde başarı ödülü. Asturias (İspanya) Film Festivalinde en iyi yönetmen, SİYAD – Sinema Yazarları seçiminde “Zıkkımın Kökü” en iyi 2. film. Ciné-Junior 94 Festivalinde (Paris) büyük ödül,  Uluslararası İstanbul Film Festivalinde onur ödülü. Hindistan Udaipur Çocuk ve Gençlik Filmleri Festivali’nde Altın Fil ödülü. Magazinciler Derneği’nin seçiminde yılın filmi ödülü, Antalya Film Festivalinde “Yaşam Boyu Onur” ödülü.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir