“Mehmet Şimşek Ve Berat Albayrak Arasında Gerginlik” İddiası

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile 28 Mayıs seçimlerinin ardından Hazine ve Maliye bakanlığına getirilen Mehmet Şimşek arasında bir süredir “gerilim” olduğu söyleniyor.

İddiaya göre bunun temelinde Mehmet Şimşek’in Berat Albayrak’ı suçlayan sözleri ve dün yayımlanan kamuda tasarruf genelgesi olduğu belirtiliyor.

Bu sürtüşmeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın haberdar olduğunu ve ‘yakından izlediğini’ belirtilirken, yerel seçimler yaklaştığında bu konuda kararlar alınabileceği düşünülüyor.

Diken‘den Altan Sancar‘ın haberine göre, AK Parti kulislerinde, özellikle Albayrak’a yakınlığıyla bilinen gazete ve isimlerin Şimşek’e tepki göstermesi doğal karşılanıyor.

Partililere göre, Şimşek’in ilk kabine toplantısında yaptığı sunumda geçmiş dönemdeki hataları vurgulaması ve art arda getireceği zamları da “Durum çok kötü, geçmişte yapılan hatalar büyük hasar bırakmış” diyerek anlatması ikili arasında çekişmeyi başlattı.

Gerilime medya da dahil oldu

Albayrak ve hala bürokrasi içinde etkin ekibi, Şimşek’in yaklaşımını ‘suçlayıcı’ olarak nitelendirmeye başladı. Bu gerilime medya da dahil oldu ve zamlar geldikçe Şimşek’e tepki gösteren tweet’ler ve haberler dolaşıma girmeye başlandı.

Gerilim öyle bir noktaya ulaştı ki Albayrak ve kayınpederi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanı Yiğit Bulut’a yakın bürokratlar, Şimşek ve ekibinin kararlarına karşı zaman zaman direnç gösterme noktasına kadar geldi.

Gerilimin geldiği son noktada Şimşek’le birlikte Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın da ‘birlikte çalışmak istemediği’ öne sürülen bir ismin istifa ettiği dahi gündeme geldi.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı ve Para Politikası Kurulu Üyesi Emrah Şener’in istifa ettiği iddiası gündeme gelirken, bu, İletişim Başkanlığı tarafından yalanlandı. Bu istifa iddiasının gündeme gelmesin arka planında da Şimşek ve Erkan’ın, Şener’le birlikte çalışmak istememesinin etkili olduğu belirtiliyor.

Gerilimin son nedeninin ‘kamuda tasarruf genelgesi’ olduğu da kulislerde konuşulanlar arasında. Özellikle kamudaki tanıtım giderlerinin kısılmasının medyanın bir bölümünde rahatsızlık yarattığı belirtiliyor.

Zira kamu kurumlarından iktidara yakın medya gruplarına tanıtım gibi başlıklar adı altında desteklerin aktarıldığı biliniyor ve bu durum medyadaki Şimşek karşıtlığını tetikliyor.

Habere göre AK Partililer bu sürtüşmeden Erdoğan’ın haberdar olduğunu ve ‘yakından izlediğini’ belirtirken, yerel seçimler yaklaştığında bu konuda kararlar alınabileceğini düşünüyor.

Bu ilk değil

Albayrak, 8 Kasım 2020’da Instagram hesabından yayınladığı mektupla görevinden istifa etmişti. Albayrak’ın yerine 10 Kasım 2020’de Lütfi Elvan getirilmişti. Albayrak’ın Merkez Bankası’nın başına getirdiği Murat Uysal’ın yerine de Naci Ağbal getirilmişti.

Mart 2021’de Para Politikası Kurulu (PPK), yüzde 17 olan politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 19’a çıkarmıştı. Yeni Şafak bu kararı, “Bu operasyonu kim adına çektiniz” başlığıyla manşetine taşımıştı.

20 Mart’ta Ağbal görevden alınmış, yerine eski AK Parti milletvekili Şahap Kavcıoğlu atanmıştı. 2 Aralık 2021’de de Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın ‘görevden af’ talebi kabul edilmiş ve yerine yardımcısı Nureddin Nebati getirilmişti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir