Manisa: Yoğurtçu Kalesi

Yoğurtçu Kalesi; Manisa’nın Yunus Emre İlçesine bağlı Uzunburun Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Genç Bizans dönemine ait olduğu düşünülen kale yapısıdır. Bazı araştırmacılar tarafından tahkim edilmiş bir manastır olabileceği söylenen kalenin, Gregoras’ın Magnesia’da (Manisa) andığı Sosandra Manastırı olması ihtimali üzerinde durulur.

Kale hakkındaki diğer görüş ise, yapının Bizanslılar tarafından 13. yüzyıldaki Türk akınlarını engellemek için kurulduğudur. Kale surlarının inşa tekniği ve çevrede bulunan çanak çömlek kalıntılarının tarihlendirilmesi bu görüşü destekler niteliktedir.

Tüm engellemelere rağmen bölgeye yerleşmeyi başaran Yörükan grupları kaleyi Yoğurt yapımı ve depolaması için kullanınca kalenin adı Yoğurtçu Kalesi olarak anılmaya başlamıştır.

Kale kare plana yakın inşa edilmiştir. Hem iç kale, hem de kulelerle tahkim edilmiş dış kalesi bulunmaktadır. Osmanlı Döneminde tekrar kullanılmaması için top atışlarıyla surlara hasar verilerek terk edildiği söylenmektedir

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir