Malatya: Şişman Hanı

Şişman Hanı; Malatya’nın Battalgazi İlçesi’ne bağlı Şişman Köyünün 2 km. güneyinde, Şişman Çayının batı kıyısında, Haraphan Mevkiinde, doğu-batı yönlü bir yapıdır.

Han, yörede “Sultan Murat Hanı” olarak anılmakla beraber, yapı tarzı bakımından ve diğer benzer hanlara yakın benzerliğinden dolayı XIII. yüzyılda inşa edildiği ve Selçuklu Hanı olduğu düşünülmektedir. Eski kervan yolu güzergâhında bulunmaktadır. Dikdörtgen planlıdır.

Girişi batıdan, üstü tonozlu ve bütün cephe boyunca uzanan giriş kısmından sonra geniş bir avlu bulunmaktadır. Orta avludan kemerli kapılar ile tonoz örtülü yan odalara geçilir. Yer yer kesme taşların kullanıldığı iç duvarlarda ahşap hatıl izleri görülmektedir.

Girişin ilerisindeki enlemesine sahın tonozu her iki uçta boylamasına yan sahınlarla verev kesiştiği bölümleri ile diklemesine gelen üç sahından ortadakinin tonozu çökmüş, diğer yerler ise yer yer yıkılmıştır. Portalin bütün taşları ile batı cephesinin kaplama taşlarının büyük kısmı, yine güney duvarının kaplama taşlarının çoğu sökülmüştür. Bu durum diğer dış cephelerde de görülür.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir