Kırklareli: Eski Belediye ve Müze

Eski Belediye ve Müze; Kırklareli’nin Merkez İlçesi, Karakaş Mahallesi, Mustafa Kemal Bulvarı üzerinde yer almaktadır.

1894 yılında Mutasarrıf Neşet Paşa ve Belediye Başkanı Hacı Mestan Efendi tarafından yaptırılan Belediye Binası 1994 yılından buyana Kırklareli Müzesi olarak kullanılmaktadır.

Bina bodrum kat zemin kat ve birinci kattan oluşmaktadır. Duvarları yığma döşemeleri betonarmedir. Girişi caddeye bakan batı cephesindendir. Girişin üzerinde dört taş sütuna oturan bir çıkma bulunmaktadır.

Açık sergi alanı olarak kullanılan geniş bir avlusu bulunmaktadır. Binanın sıvalı olan cepheleri taş söve ve silmelerle harektendirilmiştir. Pencereler dikdörtgen fakat söveleri basık kemerlidir.

Üst kat pencere sövelerinin üstüne üçgen alınlık benzeri süslemeler eklenmiştir. Düşeyde bina köşelerinde sütun benzeri ve yatayda kat aralarında profilli silmeler bulunur. Çatısı gizlidir. Çatı parapet duvarı iki sıra silme ile süslüdür.

Çatısı marsilya kiremit kaplıdır. Müzenin giriş katında kültür ve tabiat sergi salonu ile idari odalar; üst katında ise arkeoloji ve etnografya seksiyonları bulunmaktadır. Bodrum katı ise eser deposu olarak kullanılmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir