Malatya: Çobanlı (Şakir Paşa) Camii

Çobanlı (Şakir Paşa) Cami; Malatya’nın Arapgir İlçesi, Çobanlı Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır.

Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.

Camii, kâgir yığma teknikte inşa edilmiştir. Kuzey cephesi hariç diğer üç cephede 50 cm’de bir atılmış ahşap hatıllar dikkat çekmektedir.

Moloz taş ile örülen beden duvarlarının köşelerinde kesme taş kullanılmıştır. Yapının kuzeyinde, girişin sağında kesme taş ile yapılmış tek şerefeli minare; minarenin batısında baldaken tarzda inşa edilmiş bir türbe bulunur.

Mermerden yapılmış türbenin tonoz üst örtüsü sonradan betonla kaplanmıştır. Türbenin içinde üç adet mermer mezar; dışında iki eski, bir yeni sanduka mezar vardır. Kareye yakın dikdörtgen planlı olan caminin kuzeyinde, üzeri kapatılmış son cemaat yeri bulunmaktadır.

Cami, kıble tarafında iki adet dikey dikdörtgen mazgal pencere, doğusunda ve batısında ise yine aynı tarzda yapılmış üçer adet pencere ile aydınlatılmıştır. Tavanı ahşap mertekli olan caminin zemin döşemeleri de ahşaptır.

Duvarları kireç sıvalı olup kadınlar mahfilinin cephesi, saçakları silmeli ahşap kafesle kapatılmıştır. Mahfili iki adet ahşap direk taşımaktadır. Mihrap nişinin üzerinde diş sıraları ve rozet bezemesi mevcuttur. Minberi ahşaptan ve bezemesiz olarak yapılmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir