Kuzey Kore’den 2024 Yılının İlk Balistik Füze Denemesi

Kuzey Kore olarak bilinen Kore Demokratik Halk Cumhuriyet (KDHC), 2024 yılının ilk balistik füze denemesini yaptı. Bu, Kuzey Kore’nin yaklaşık bir ay sonra gerçekleştirdiği ilk füze denemesi.

Haber Merkezi / Balistik füze denemesi, Kuzey Kore’nin Güney Kore ile gergin olan deniz sınırı yakınında top atışları yapmasından birkaç gün sonra gerçekleşti.

Kuzey Kore Kim Jong Un, yakın zamanda yaptığı bir açıklamada, Güney Kore’yi “baş düşmanı” olarak nitelendirmişti.

Konuya ilişkin açıklama yapan Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı,denemenin pazar günü gerçekleştiğini açıklarken, füzenin özelliklerine ilişkin daha fazla ayrıntı vermedi.

Japonya Savunma Bakanlığı da Kuzey Kore tarafından bir balistik füze denemesinin tespit edildiğini açıkladı, ancak başka ayrıntı vermedi.

Japonya, ABD ve Güney Kore, KDHC’nin balistik füzeleri hakkında gerçek zamanlı bilgi paylaşacak bir sistem oluşturmaya çalışıyor. Japonya Savunma Bakanı Minoru Kihara, kasım ayında sistemin “son aşamada” olduğunu açıklamıştı.

Kuzey Kore kendini savunmak için balistik füze programı yürütmenin egemenlik hakkı olduğunu savunuyor ve “ABD’nin düşmanca politikasının bir ürünü olduğunu” söylediği Güvenlik Konseyi yasağını reddediyor.

Öte yandan pazartesi günü KCNA tarafından yayınlanan bir yorumda, Kuzey Kore, Güney Kore’yi bölgedeki gerilimi artırmakla suçladı.

Askeri tatbikatlar ve Güney Koreli yetkililerin silahlanma çağrıları, Pyongyang’a göre bölgedeki gerilimi tırmandırmak için kullanılan unsurlar olarak nitelendirildi.

Yorumda, “Küçük bir kıvılcım bile en düşman iki ülke arasında muazzam fiziksel çatışmalar için katalizör olabilir” değerlendirmesi yapıldı.

Analistler, Kuzey Kore’nin pazar günü gerçekleştirdiği füze denemesinin, gelecekteki bir savaşta, Güney Kore’ye karşı nükleer silah kullanımını meşrulaştırmaya yönelik bir hamle olabileceği yorumunda bulundu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir