Kur’an Yakma Eylemleri: Danimarka’dan Eylemleri Suç Sayacak Yasa Tasarısı

Danimarka Adalet Bakanı Peter Hummelgaard, “Hükümet, bir dini topluluk için dini önemi olan nesnelerin uygunsuz muamelelere maruz kalmasını yasaklayacak bir yasa tasarısı önerisinde bulunacak” dedi.

Haber Merkezi / Adalet Bakanı Hummelgaard, açıklamasının devamında, “Yasa tasarısı, örneğin Kuran, İncil ya da Tevrat’ın kamuya açık alanlarda yakılmasını cezalandırılan bir suç haline getirecek” ifadelerini kullandı. Hummelgaard, “Fikirleri ifade etmenin birşeyleri yakmaktan daha medeni yolları olduğuna inanıyorum” dedi.

Yeni yasayı çiğnemenin para cezası ya da iki yıla kadar hapisle cezalandırılabileceğini belirten Hummelgaard, parlamentonun yasa tasarısını ne zaman oylayacağına ilişkin bilgi vermedi.

Yasal düzenleme girişimine destek veren Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen de bu yaz kamuya açık alanlarda gerçekleştirilen çok sayıda Kur’an yakma eyleminin ardından ülkede terör tehlikesinin belirgin biçimde arttığına dikkat çekti.

El Kaide’nin İsveç ve Danimarka’da Kur’an yakma eylemlerine karşı misilleme saldırıları düzenlenmesi için Müslümanlara çağrıda bulunduğuna dair haberlerin ortaya çıkmasının ardından Danimarka iç istihbarat servisi PET, İsveç ve Danimarka’ya yönelik yeni güvenlik tehditlerinin bulunduğunu doğrulamıştı. İki ülkede de sınır güvenliği artırılmış ve denetimler sıkılaştırılmıştı.

Danimarka muhalefeti ise güvenlik tehditlerine rağmen, ülkede ifade özgürlüğü kapsamında sayılan eylemlerin suç kapsamına alınmasına karşı çıkıyor. Ülkedeki dokuz muhalefet partisinden yedisi bu ayın başında “özgürlüklerin dini dogmalara ağır basması gerektiğini” savunan ortak bir açıklama yayımlamıştı.

Komşu ülke İsveç de gerginlikleri azaltmak için Kuran yakma eylemlerini hukuki olarak sınırlamanın yollarını aradığını kaydetmişti. Son dönemde Kuran yakma eylemlerinden kaynaklanan tehditler nedeniyle İsveçli yetkililer, ülkedeki terör tehdidi seviyesini yükseltmişti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir