Konya: Gökgöl

Gökgöl; Konya’nın Kulu İlçesi, Kozanlı Kasabası sınırları içerisinde yer almaktadır. Göl, 50 hektar (0,5 km2) büyüklüğündedir.

Bir tatlı su gölü olan Gökgöl ve Kulu ilçe merkezinin 20 km. batısındaki Kozanlı kasabası ile Gökgöl arasında yer alan yüzlerce hektarlık çayır ve bataklıktan oluşur.

Sazlarla kaplı olan gölde yer yer açık su alanları da bulunmaktadır. Yeraltı suyu ve 1970’lerde sekiz kilometre kuzeybatıdaki Samsan Gölü’nü kurutmak için açılan bir kanalla beslenmektedir.

Yöre insanı, hayvan otlatma imkanlarını arttırmak için, gölün doğu çıkışına taştan basit bir set yapmıştır. Bundan önce, göl büyük ihtimalle daha küçük olup yaz aylarında kurumaktaydı.

Gölden çıkan sular Tuz Gölü’ne akmaktadır. Göl sit alanı ilan edildikten sonra DSİ tarafından düzenleme yapılmış, Çevresinde piknik alanı ve Kuş Gözlem evi bulunmaktadır resmi olarak 184 kuş çeşidi tespiti yapılmıştır.

Gölde Cobitus Evreni Balığı olarak bilinen bir balık türü  Dünyada sadece Gökgöl’de yaşamaktadır. Bölgede her yıl Kulu Belediyesi tarafından Gökgöl Festivali düzenlenmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir