Konya: Çeltik Merkez Camii

Merkez Camii; Konya’nın Çeltik İlçesi yerleşim sınırları içerisinde yer almaktadır. 1815 tarihinde inşa edilmiştir.

Banisi bilinmemektedir. Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olup Camii olarak kullanılmaktadır. 1815 yılında Mahalli Yöneticiler tarafından yaptırılan cami tasarım ve işcilik bakımından yörenin en iyi yapılarından birisidir ve Külliye olarak tasarlanmıştır.

Cumhuriyetin ilk yıllarında çevresindeki yapılar ve haziresi kaldırılmıştır. Restore edilen yapı düzgün bir taş işçiliğine sahiptir. Kubbeleri kurşun kaplanmıştır. Plan bir son cemaat mahalli ve çok kubbeli bir harimden meydana gelmektedir. Minare kuzeybatı köşesinde ve harimle  irtibatlandırılmıştır.

Son cemaat mahalli ortada sivri kemerli sütunla yanlarda duvarlara oturan bir Revağa sahiptir. Ortadaki kemer, yüksek olup yanlarda iki yuvarlak pencere ve ortada üçgen bir alınlığa sahiptir. Örtüsü düz ahşap kirişleme olarak tasarlanmıştır. Harime, çift kanatlı basık kemerli bir kapı ile  girilir.

Kapı  üstte sağır  sivri bir kemerle kuşatılmış ve içerisinde kitabeye yer verilmiştir. Harim dört ayakla üç sahna bölünmüştür. Ayaklar birbirine ve yan duvarlara sivri kemerle bağlanılmıştır ve oluşan dokuz bölüm üzerine dokuz kubbe yerleştirilmiştir.

Taş Mihrap sadedir. Restorasyon dolayısıyla minber kaldırılmıştır. Aydınlatma, alttan dikdörtgen formülü üstte ise kemerli küçük pencerelerle  sağlanmıştır. Kalorifer ilave edilen yapı yeniden ibadete açılmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir