Konya: Çatalhöyük Neolitik Kenti

Çatalhöyük Neolitik Kenti; Konya’nın Çumra İlçesi, Küçükköy mevkiinde yer almaktadır. Konya İl merkezine 60 km uzaklıktadır.

Çatalhöyük, dünyada ilk tarımın, vahşi hayvan saldırılarına karşı ortak savunmanın yapıldığı; ateşin ilk kullanıldığı; ilk yerleşik hayata geçildiği; yemek kültürünün ilk defa başladığı bir merkez olarak tanınır.

Dünyadaki en önemli arkeolojik alanlardan biri olan Çatalhüyük’ün geçmişi milattan önce 7000- 8000 yıllarına kadar uzanır.

Çatalhüyük, insanlık tarihinin ilk yerleşimine, ilk ev mimarisine, ilk kutsal yapılarına ve insanlığın ilk dönemlerindeki sosyal hayata dair önemli bilgiler vermektedir.

James Mellaart tarafından 1961 yılında başlanan ve 1963 yılında durdurulan kazı çalışmalarına 1996 yılında Profesör Ion Hodder başkanlığında tekrar başlanmıştır.

Şimdiye kadar Çatalhüyük’te ele geçirilen ve içerisinde dünyaca ünlü Tanrıça Kibele heykelinin de bulunduğu pek çok değerli eser Konya Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Ayrıca kazı çalışmaları halen devam etmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir