Konya: Ali Paşa Camii

Ali Paşa Cami; Konya’nın Altınekin İlçesi yerleşim sınırları içerisinde yer almaktadır. Camii, 1854-1855  tarihinde yapılmıştır.

Selçuklu dönemi ahşap destekli cami mimarisine uygun biçimde düz toprak damlı ve ahşap destekli yapılmıştır.

Yaklaşık 20×20 m. ölçülerinde kare planlı caminin düz toprak dam örtüsü 1926 yılında dört omuzlu kırma çatı şeklinde kapatılmıştır.

Caminin girişinde ahşap direkli revaklı bölümün batı ucunda kesme taştan yapılmış güdük bir minaresi bulunmaktadır. Son cemaat mahalli ise sekiz ahşap direğin taşıdığı sundurma şeklindedir.

Tavan örtüsü cami hariminde olduğu gibi alttan kaplamalı çıtalı tavandır. Üst örtünün kırma çatıya dönüştürülmesi esnasında son cemaat mahalli ve minare kütlesi tek çatı altına alınarak 1949 yılında çinko ile kaplanmıştır.

1876 yılında Ali Pşa tarafından yaptırıldığı söylenen güdük minare ile cami kütlesi arasında görülen uyumsuzluk cami ile minarenin farklı tarihlerde yapıldığını düşündürtmektedir.

Caminin tek girişi olup, giriş kapısı kuzeyde ve ana eksen üzerindedir. Giriş kapısının revaklı bölümde kalan kısmı bugün demir doğrama ile kapatılarak camekanlı bir hol haline getirilmiştir.

Giriş kapısının tam üzerindeki arapça kitabede; üstte Fetih Süresi’nden alınmış bir ayet, onun altında bir dua cümlesi ve onun altında da caminin inşa tarihi yazılıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir