Kırklareli: İstasyon Binası

İstasyon Binası; Kırklareli’nin Merkez İstasyon Mahallesi, Waldorf Caddesi üzerinde yer almaktadır. Günümüzde kullanılmayan yapı bakımsız bir haldedir.

Gar simetrik bir planlama anlayışıyla inşa edilmiştir. Giriş holü dışarıya doğru taşırılarak ana kütleden ayrılmış böylece cepheye hareket kazandırılırken giriş holünün yolcular tarafından daha rahat algılanması da sağlanmıştır.

Yapı ana kütlesinin üzeri beşik çatı ile örtülmüş, çatının dar kenarları tepe mahyasına yakın bir hizada kırılarak yarım kırma çatı düzeni oluşturulmuştur. Ana kütlenin üzerini örten bu çatıya dik bir şekilde saplanan giriş holünün beşik çatısı ile yarım kırma–haçvari çatı şekli elde edilmiştir.

Bu çatı şekliyle giriş holü daha fazla  belirginleştirilmiştir. Giriş holünün üst kısmındaki üçgen alınlıklar ve saçak silmeleri, pencerelerin ve kapıların etrafındaki silmeler, balkon kapılarının ve yan cephelerdeki dar pencerelerin üst kısımları hizasındaki yatay kornişler ile Neo-klasik üslup vurgulanmıştır.

Zemin kattaki pencere ve kapı açıklıkları ile I. kat balkon kapılarının tepe noktalarında işlenen kilit taşı görünümlü bezemeler ile bu açıklıklara basık kemer etkisi verilmek istenmiştir. Taşıyıcısı ahşap olan çatı, asma–oturtma sistemlerin birlikte kullanıldığı makaslara taşıtılmaktadır. Çatı arasının havalandırılması ve aydınlatılması için her iki yan cephede birer pencere açılmıştır.

Bina tuğla malzemeden kâgir yığma olarak inşa edilmiş, bodrum kat tavan döşemesi volta döşeme olarak, zemin ve birinci kat tavan döşemeleri de ahşap kirişlerle oluşturulmuştur. Yapının bölücü duvarları da ahşap konstrüksiyon ile inşa edilmiş, ahşap eleman kullanılan duvar ve tavan kısımlarında bağdadi sıva uygulanmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir