Kırklareli: Düzorman Kalesi

Düzorman Kalesi; Kırklareli’nin Merkez İlçesi, Düzorman Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır.

Kale, Düzorman Köyünün 2,6 km güneydoğusunda, mera alanında, hakim bir tepede bulunmaktadır. Yaklaşık 45 metreye 115 metrelik bir alanı çevrelemektedir.

Kale, büyük ölçüde yok olmuştur. Zeminden yaklaşık 1,5 m yüksekliğe kadar duvar kalıntıları görülmektedir. Kalın duvarları çoğunlukla kaba yontulmuş taşlar ile harçsız örülmüştür.

Duvar genişlikleri yaklaşık 2 metredir. Doğal kayaların yüksek olduğu yerlerde duvar örülmemiştir. Güneyinde ve kuzeydoğusunda giriş olabilecek boşluklar bulunmaktadır. Surun dışında, 7-8 m kuzeyinde, moloztaş ve kireç harcı ile örülmüş yaklaşık 7×5 m ebatlarında bir yapı kalıntısı daha görülmektedir.

“1. Derece Arkeolojik Sit Alanı” olarak tescil edilmesi ve koruma sınırının belirlenmesi. Definecilik faaliyetlerine karşı bölgedeki güvenlik birimlerince izlenmesi gerekmektedir.

Doğal şartlar ve definecilik faaliyetleri sonucu tahrip olmaktadır. Güneybatı duvarında büyük ölçekli taşlar kullanılmıştır. Güneybatı cephesinde duvarın dışında destek payandaları inşa edilmiştir. Destek payandaları 3-4 m aralıklarla yapılmış olup, güney cephesinde 2 m yüksekliğinde duvarlar ayaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir