Kırıkkale: Tayyar Bey Konağı

Tayyar Bey Konağı; Kırıkkale’nin Balışeyh İlçesi, Beyobası Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanmaktadır.

Oldukça geniş bir bahçe içerisinde yer Tayyar Bey Konağı’na giriş doğu cephesinden çift kanatlı ahşap bir kapı ile sağlanmaktadır. Ayrıca, konağın yanında bahçe duvarına bitişik taş malzemeli ve bugün akar durumda bir çeşme vardır.

Yapının taş dekorlu cephesi yöre mimarisinin karakteristik özelliğidir. Yapıların planlanmasında simetri esastır. Zemin kat tamamen taştan inşa edilmiş olup üst kat duvarlar ahşap hatıllarla güçlendirilmiş taş ve kerpiçten inşa edilmiştir.

Ortadan tek cumbalı ve üçgen alınlıklı olarak inşa edilen konağın çatısı ahşap kırma çatı tipine örnektir. Kırma çatı Marsilya tipi kiremitle örülü olup dışa çıkmalı saçak altı ahşap kaplıdır.

Üst ve alt kattaki pencereler ahşap çerçeveli olup, alt kattakiler demir parmaklıdır. Konağın kapısı çift kanatlı olup ahşaptır. Giriş katındaki iç mekânda orta avluya karşılıklı açılan dört odan bulunmaktadır. Ahşap merdivenlerle ulaşılan üst katta salona açılan dört adet oda vardır.

Odalarda zemin ve tavan ahşap olup, her odada ahşap dolap düzenlemesi vardır. Odaların ahşap kapıları üzerinde dikdörtgen kasetler içerisinde geometrik ve bitkisel bezemeler bulunmaktadır. Salon bölümünün tavan kaplamasındaki göbek ise rozet şeklinde düzenlenmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir