Kırıkkale: Şeyh Şami Camii ve Türbesi

Şeyh Şami Cami ve Türbesi; Kırıkkale’nin Sulakyurt İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Şeyh Şami tarafından 15. yüzyılda yaptırılmıştır. Değişik zamanlarda tahribata maruz kalmış, yapılan onarımlar sonucu mimari özelliklerini kısmen kaybetmiştir.

İlçenin kurucusu Şeyh Şami’le ait türbe de bu caminin yanında yüksekçe bir yerde bulunmaktadır. Bu türbe, yerli ve yabancı turistler tarafından sık sık ziyaret edilmektedir.

Evliya Çelebi, Seyahatnamesi’nde birkaç cümle ile kendisinden bahsederken şöyle diyor; ‘Hazreti Şeyh Şamî’yi gelip ziyaret eyledik; çok şükür Hakk’a yine hüsn’i ibadet eyledik’ şeklinde kendisinden metih ile bahseder.

Şeyh Şami, bin 300 yılın sonlarında Anadolu’ya gelip yerleşiyor. Türkistan taraflarından geldiği bilinmekte, ilk camisini Sulakyurt merkeze yaptırıyor.

İkinci camisi de çocuğu Şeyh Carullah tarafından Sulakyurt İlçe Merkezi’ne 10 kilometre uzaklıktaki Yeşilyazı Köyü’nde inşaa ediliyor. Şu anda her iki camide türbeleriyle birlikte ayakta, ülkemizdeki nadide Selçuklu eserlerden olduğunu söyleyebiliriz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir