Kim Jong Un’dan Orduya Savaş Hazırlıklarını Hızlandırma Emri

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore) Devlet Başkanı Kim Jong Un, orduya ve nükleer silah üretimiyle ilgilenenler de dahil olmak üzere askeri sanayi kuruluşlarına savaş hazırlıklarını hızlandırma emri verdi.

İşçi Partisi 8’inci merkez komitesinin 9’uncu genel kurul toplantısında konuşan Kim Jong Un, Pyongyang’ın “anti-emperyalist bağımsız” ülkelerle stratejik işbirliğini genişleteceğini söyledi.

Washington, Pyongyang’ı Ukrayna ile savaşında kullanılmak üzere Moskova’ya askeri teçhizat sağlamakla suçlarken, Kuzey Kore ise Rusya ile ilişkilerini genişletiyor; Rusya da Kuzey Kore’nin askeri altyapısını geliştirmesine yardımcı olmak için teknik destek sağlıyor.

Kuzey Kore olarak bilinen lideri Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Kim Jong Un orduya, savunma sanayine ve nükleer silah sektörüne, ABD’nin benzeri görülmemiş çatışmacı hamlelerine karşı savaş hazırlıklarını hızlandırma emrini verdi.

Euronews Türkçe’nin KCNA ajansından aktardığına göre, ülkenin iktidar partisinin çarşamba günü yaptığı toplantıda yeni yıl için politika öncelikleri hakkında konuşan Kim, Pyongyang’ın “anti-emperyalist bağımsız” ülkelerle stratejik işbirliğini genişleteceğini de söyledi.

Washington, Kuzey Kore’yi Ukrayna işgalinde kullanılmak üzere Moskova’ya askeri teçhizat sağlamakla suçlarken, Pyongyang yönetimi Rusya ile bağlarını güçlendiriyor ve askeri kabiliyetlerini geliştirmesine yardımcı olmak için teknik destek alıyor.

KCNA, parti genel kurulu sırasında Kim’in yeni yıl için ekonomik hedeflerini de ortaya koyduğunu ve bunun ülkenin beş yıllık kalkınma planını gerçekleştirmek için “belirleyici bir yıl” olduğunu söyledi. Kim’in ayrıca tarımsal üretimin de “üst düzeyde istikrara” kavuşturulması talimatı verdiğini aktardı.

Kuzey, son yıllarda ciddi gıda kıtlığı yaşadı. Uluslararası uzmanlar, Covid-19 salgını sırasında sınırların kapatılmasının gıda güvenliğini kötüleştirdiğini belirtiyor.

Kuzey Kore’nin mahsul üretiminin, olumlu hava koşulları nedeniyle 2023’te yıllık bazda artacağı tahmin ediliyor. Ancak Seul’den bir yetkili, miktarın hâlâ ülkenin kronik gıda kıtlığını gidermek için gereken miktarın çok altında olduğunu söyledi.

Parti ve hükümet yetkililerinin günlerce süren toplantıları son yıllarda önemli politika duyurularını yapmak için kullanıldı. Daha önce devlet medyası Kim’in yılbaşındaki konuşmasını yayınlamıştı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir