Kastamonu: Zımbıllı Tepe Höyüğü (Pompeiopolis)

Zımbıllı Tepe Höyüğü (Pompeiopolis); Kastamonu’nun Taşköprü İlesi sınırları içerisinde yer alır. Roma kentlerinden biridir.

İsmini, kurucusu general Pompeius Magnus’tan alan Pompeiopolis M.Ö 64/63 yılında Karadeniz Bölgesi’nin iç kısımlarında kurulan Roma kentlerinden biridir.

İklim şartları ve yüzyıllar boyunca taş ocağı olarak kullanılması nedeniyle antik kent yapı kalıntıları yer üstünde pek görülmez.

Pompeiopolis’in tahriplerle yok olmasını önlemek ve tarihe yeniden kazandırmak için Münih Ludwig-Maximilians Üniversitesi’nin Klasik Arkeoloji Enstitüsü tarafından 2006 yılından beri bilimsel kazılar sürdürülmektedir.

Bu zamana kadar yapılan kazı çalışmalarında antik kent hakkında önemli veriler ortaya çıkmıştır. Kentin yayıldığı alan, geç antik sur duvarlarının gidişi,  hamamlar, pazar yerleri, villalar gibi binalar kısmen açığa çıkarılmıştır.

Muhtemelen geç antik devir sur duvarlarında devşirme olarak kullanılmış bir mezar taşı, antik kentteki yaşam hakkında bir fikir verir. Kadın dünyasına ait sembollerin yanı sıra mezar stili Yunanca bir yazıt taşır:

“Bu mezar taşını, kendisiyle anlayışlı ve dindar bir şekilde yaşayan eşlerin en tatlısı Kenis’in anısına kocası diktirdi.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir