Karaman: Yunus Emre Camii

Yunus Emre Camii; Karaman’ın Merkez İlçesi, Kirişçi Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanmaktadır.

Caminin bulunduğu mahallenin adı çok eski kaynaklarda Sinle Mahallesi, sonrasında Kirişçi Mahallesi, tekkenin adı ise Kirişçi Baba Zaviyesi olarak geçmektedir.

Yapının eskiden türbe, cami, tekke ve mezarlıktan oluşan bir kompleks olduğu, aslında bugünkü caminin tekkenin mescidi olduğu bilinmektedir. Cami ve türbenin dışındaki yapılar zaman içerisinde yok olmuştur.

Kirişçi Baba diye meşhur İsmail oğlu Yunus Emre tarafından 14. Yy da yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Cami ve türbenin dışındaki yapılar zaman içerisinde yok olmuştur.

Önünde beş kubbeli bir son cemaat revakı olan cami, batısındaki Yunus Emre Türbesi ile bütünleşmiştir. İç mekan, iki büyük sivri kemerle enine üç sahna bölünmüş, üzeri düz dam olarak örtülmüştür.

Yapı, zamanla yoldan yaklaşık 2 m. aşağıda kalmıştır. Caminin batı kapısı önünde, tek kubbeli bir revak bulunmaktadır. Revakın güneyindeki kapıdan caminin damına ve minareye çıkılmaktadır. Minare, yapıya sonradan eklenmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir